poniedziałek, 31 października 2011

Placki ziemniaczano-dyniowe


i znowu dynia .... :-) ale już ostatnie podrygi .... bo ostatnio gdziekolwiek spojrzeć wszędzie DYNIAAAAA! Uaaaa!!!!

... a placki były przepyszne - znów fajna opcja ciepłej i taniej kolacji ;-)

Oczy na Halloween :-)


W sobotę byliśmy u sąsiadów na halloweenowej imprezie z wycinaniem dyni itp.
Zainspirowana wpisem Angie przygotowałam dla dzieciaków mały poczęstunek.... :-)

środa, 26 października 2011

Sernik dyniowy na zimno



Sernik dyniowy na zimno z pure pieczonej dyni to po prostu mistrzostwo smaku! Ma delikatny i aksamitny smak. Pure z pieczonej dyni można zamrozić jesienią - idealnie przyda się na wiosenne święta.

Tarta z dynią, szynką i porem


Uczta dyniowa cz. III

Delikatna i kolorowa tarta z dynią, szynką i porem to idealna alternatywa na ciepłą przystawkę lub lekką kolację.

Sałatka z dyni i rukoli


Uczta dyniowa cz.II

Tym razem super prosta i szybka sałatka z pieczonej dyni z rukolą i orzechami nerkowca, jest idealna na lekką niebanalną przekąskę.

wtorek, 25 października 2011

Zupa - krem z dyni



Uczta dyniowa - cz. I
Jak wiecie w niedzielę przyrządziłam obiad dla 13 osób ... rodzinne przyjęcie urodzinowe dla mojego syna. Na pierwsze danie podałam zupę krem z mojej 20-kilogramowej dyni :-)
inspirowałam się kilkoma przepisami, m.in. tym i komentarzem Nieśki do mojego wpisu o dyni :-), a w efekcie powstał mój autorski z zapożyczonymi elementami.

poniedziałek, 24 października 2011

sobota, 22 października 2011

Co zrobić z 20-kilogramową dynią? ;-)



Dostałam dziś dynię, ważącą jedyne 20 kg! ;-) musiałam ją umyć w wannie :-) nie zmiesciła się nawet do mojej największej miednicy ...
co byście zrobili z tak pięknym okazem? jutro mam gości...jedyne 13 osób ;-) i zamierzam zrobić dyniowe przyjęcie. Jakie dania i desery byście zaproponowali?

Na razie  wykroiłam wielki kawałek, pokroiłam w kostkę posypałam solą i skropiłam olejem z pestek winogron i upiekłam w piekarniku (190st) piekłam ok. 40 min, gorąca była przepyszna...jutro podam ją m.in. jako dyniowe frytki. ;-)

macie sprawdzony przepis na dania z dyni? wpisujcie proszę w komentarzach ...
z góry dziękuję! a teraz idę szperać na Waszych blogach.. ;-)







środa, 19 października 2011

Razowe crumble z malinami i borówką


Latem tego roku po prostu zakochałam się w crumble, to jedno z nielicznych ciast, które od razu wpisało się w moją nową - zdrową dietę  ;-) bo ja niestety nie umiem żyć bez odrobiny słodkości ...



a inspirację znalazłam w lipcowym nr miesięcznika "Lubię gotować" z serii "Poradnik domowy poleca" - to mała gazetka, co miesiąc opisująca przepisy tematyczne, tym razem były to "Ciasta z owocami". Kupuję ją od wielu lat i skrzętnie kolekcjonuję każdy numer ;-)


Składniki:

  • 30g malin
  • 30g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Kruszonka:

  • 8 dag mąki pszennej razowej
  • 8 dag płatków owsianych
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 12 dag masła roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • otarta skórka z cytryny (było w oryginalnym przepisie, ja nie dodałam)

Sypkie składniki wymieszać: mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon, następnie dodać masło i posiekać.

Na ciasto:

  • 35 g mąki pszennej razowej (u mnie żytnia)
  • 20 dag- 3/4 kostki masła roślinnego
  • 5 dag brązowego cukru
  • 2 jaja 
  • sól

Powyższe składniki włożyć do miski i zmiksować, ja ugniatam jak kruche. Ciasto przełożyć do formy, jak piekłam w okrągłej formie do tarty, w przepisie oryginalnym zalecano formę o wymiarach 23 x 23 cm.
Formę nasmarować masłem,  obsypać płatkami owsianymi (od pewnego czasu w ogóle nie używam już bułki tartej), włożyć ciasto, obsypać mąką kukurydzianą, ułożyć owoce i obsypać owsianą kruszonką.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st i piec kolejne 15 min do zarumienienia.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z kulką lodów bakaliowych...hmm mniam :-)
...które niestety już są wbrew mojej diecie...buuu ;-/ ale zasady są po to by je czasem łamać  ... dla przyjemności :-)





Sałatka z tuńczykiem



Sałatkę z tuńczykiem często robię do pracy na drugie śniadanie. Jest też idealna na świąteczne śniadanie  lub szybką kolację.

wtorek, 18 października 2011

Zielone placki z łososiem pod chrzanową pierzynką


Placki... w najróżniejszych wersjach królują ostatnio na moim stole  jako szybka, ciepła kolacja... latem jadłam  placki ziemniaczane z łososiem i chrzanową pierzynką w Jastarni - niebo w gębie!, dziś moja zielona wersja ze szpinakiem.

poniedziałek, 17 października 2011

Ciasteczka ryżowe z domową konfiturą



Niebawem mój niebieskooki "słodki drań" ;-) będzie miał urodzinki, zatem najwyższy czas rozpocząć przygotowania do "kinderparty" ;-) Ciasteczka te są bardzo proste w wykonaniu, dzieciaki je uwielbiają, dziś moje maluchy bardzo sprawnie uczestniczyły w przygotowywaniu ciasta i wyrabianiu ryżowych kuleczek.

niedziela, 16 października 2011

Ekspresowe zawijasy z szynką i serem



Dziś ekspresowa ciepła kolacja. 
Gotowe ciasto francuskie mam zawsze w lodówce. Świetnie się przydaje na szybkie kolacje, przekąski i nie tylko. Przepis jest dziecinnie prosty...

Makaron razowy z pomidorami i świeżą bazylią


Zawsze mam w zapasie kilka puszek pomidorów bez skórki, makaron i świeżą bazylię. Gdy nie zdążę wcześniej ugotować obiadu lub nie mam pomysłu na kolację... robię właśnie to ekspresowe i zdrowe danie. Czas przygotowania = czas gotowania makaronu :-) gotowi, do biegu start!

sobota, 15 października 2011

Ekspresowa sałatka z rukolą i szynką parmeńską



Uwielbiam tą sałatkę ... smakiem przywodzi wspomnienie upalnego weekendu w Barcelonie, ...jest idealna na lekką kolację we dwoje lub przekąskę na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Dziś podam wersję ekspresową, świetnie się sprawdza, gdy  mamy niespodziewanych gości.

czwartek, 6 października 2011

Cynamonowe placki z jabłkami i gruszkami


Od pewnego czasu moje dzieci nie mogą jeść białej mąki, cukru ani mleka krowiego.... i jak tu przyrządzić dla nich "coś dobrego"? ;-)  - Po prostu użyć zamienników ;-)

Pilaw z kurczaka




To moje ukochane danie, całą rodziną możemy je jeść na okrągło :-) inspirowałam się pilawem Nigelli, ale mój jest bez szafranu ani skórki cytrynowej - po prostu mój mąż nie lubi, więc dostosowałam przepis do własnych potrzeb.

Dynia na słodko


To mój pierwszy raz z dynią ;-)... marynowaną, wcześniej robiłam tylko powidła śliwkowe - wyszły pysznie, nawet nie doczekały zimy :-), ale do rzeczy. Przepis dostałam od babci i postępowałam zgodnie z jej wskazówkami, ale też wg własnej intuicji smakosza ;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...