piątek, 30 grudnia 2011

Sałatka z roszponki i sera pleśniowego z bakaliami




Ekspresowa  sałatka z roszponki z dodatkiem sera pleśniowego typu le Rustique, "śmierdziucha" :-)  z przerostem białej pleśni i pomidorków cherry, oliwek i bakalii. Idealna na Sylwestra albowiem, najlepiej do przekąsek z takimi serami pasują właśnie wina musujące np. jedno z moich ulubionych - włoskie Atelie Prosecco

Cranberry Noel z makiem i żurawiną






A miały być najzwyklejsze ciasteczka Cranberry  Noel z żurawiną … no ale wymyśliłam, że zrobię je w wersji piegusowej. Inspirację znalazłam na blogach  marta-gotuje i chillibite - tu przepisy na oryginalne Cranberry Noel cookies.

Cynamonowe muffiny z jabłkami i rodzynkami


Pyszne cynamonowe muffiny z jabłkami i rodzynkami.


środa, 28 grudnia 2011

Pieczone ziemniaki z szynką i serem kozim



Bardzo lubię  ziemniaki pieczone w mundurkach.
Piekę je w folii aluminiowej ok. 40 min w 180-190 st.  W ok. 30. minucie sprawdzam czy się  już upiekły, nakłuwam widelcem, jeśli się już otwierają - daję masełko, oraz wcześniej przygotowany farsz i wkładam ponownie do piekarnika, do zapieczenia. Można wcześniej obgotować ziemniaki  w wodzie i potem tylko zapiec w piekarniku. tak pewnie będzie szybciej jeśli postanowicie przygotować pieczone ziemniaki w mundurkach dla większej liczby osób, np. na imprezę.

Ciasto marchewkowe


Co roku, na święta czy to Wielkanocne czy  na Boże Narodzenie piekę ciasto marchewkowe dla mojej siostry. Zwykle dodaję do niego cynamon oraz imbir. Na Boże Narodzenie daję przyprawę do piernika i zdecydowanie więcej bakalii.

poniedziałek, 26 grudnia 2011

Ciasteczka Nigelli z czekoladą i żurawiną



Genialne w smaku, ekspresowe, świąteczne ciasteczka Nigelli Lawson ...  najeżone bakaliami. Przepis pochodzi z książki "Nigella Świątecznie", str 208.
Podmieniłam niektóre składniki, bo nie wszystko miałam akurat w domu. Piekłam dzień przed Wigilią.

sobota, 24 grudnia 2011

Słodkich Świąt!



Zdrowych, radosnych,
rodzinnych i słodkich 
Świąt Bożego Narodzenia
oraz 
Spełnienia marzeń i wszelkiej pomyślności
w Nowym Roku
życzy 

Piegus :-)

piątek, 23 grudnia 2011

Świąteczny piernik z bakaliami



Bez tego piernika nie ma Świąt. Jego smak pamiętam z dzieciństwa, jest wspaniały, mocno czekoladowy, korzenny i pełen bakalii, tak jak lubi moja mama - to jej ukochane ciasto, a robi je co roku moja babcia.  Na szczęście przejęłam od babci parę przepisów i umiem je robić prawie tak dobrze jak ona, ale to babcia jest prawdziwą mistrzynią wypieków! ;-) W tym roku obie upiekłyśmy pierniki na Święta, jutro okaże się, który lepszy :-)  Mój upiekłam w ekologicznej formie papierowej w kształcie choinki. Co roku, na Święta piekę piernika i  piegusa w kształcie gwiazdy. 
Tym razem będzie urozmaicenie form :-)

A wykonanie, tego mistrzowskiego w smaku piernika, wbrew pozorom jest bardzo proste.

wtorek, 20 grudnia 2011

Muffinki piernikowo-marchewkowe


Muffinkowa odmiana ciasta marchewkowego. Polecam! :-)

Pirackie muffiny czekoladowe



C.d. pirackich urodzin czyli pirackie mooocno czekoladowe muffiny zainspirowane przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella gryzie" na  babeczki z fioletowym lukrem, ilości i skład zmodyfikowane przeze mnie trochę "na oko" ;-)

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Urodziny pirackie - Tort Pirat




Jesień i zima to czas urodzin - moich dzieci przede wszystkim, ale też wzmożona częstotliwość kinderbali wśród znajomych. W tym roku głównym motywem przewodnim u mojego syna byli piraci :-)
Inspirander mocno mnie zainspirował i jako jedyne miejsce w sieci podpowiedział jak w prosty i szybki sposób zorganizować dziecku pirackie urodziny i wykonać  tort-pirat - link do oryginalu  ;-)


niedziela, 18 grudnia 2011

Tort Motyl


Urodzinowo :-) 
w tym roku moja córcia zażyczyła sobie bal księżniczek i tort w kształcie motyla ... więc proszę bardzo jest i tort - pyszny i ekspresowy

Śniadanie light - owsianka z jabłkiem i rodzynkami


Płatki owsiane z jabłkiem, to było moje codzienne śniedanie, gdy byłam na letniej diecie. Teraz już nie na co dzień, ale dość często staram się je przygotowywać, nawet moje dzieciaki chętnie je jedzą.

A jak je przygotować?
3-4 łyżki płatków owsianych zalać wodą poprzedniego wieczora (lub rano wrzątkiem), jabłko zetrzeć na tarce i dodać cynamon - to wersja dietetyczna - bez cukru.
Jeśli przygotowuję takie śniadanie dla dzieci, dodaję też łyżeczkę miodu i rodzynki lub pestki słonecznika.
Zajadają się nim jak deserem :-) Smacznego!



piątek, 16 grudnia 2011

Sałatka Caprese z roszponką



Klasyk sałatek - Caprese w mojej skromnej odmianie. Zainspirowała mnie moja córka, która uwielbia mozzarellę i ku mojej radości polubiła też roszponkę :-) szybka i leciutka sałatka na przekąskę lub kolację, nawet dla dzieci.

Składniki: 
1 kulka mozzarelli
dojrzały pomidor
roszponka
oliwki (u mnie moje ukochane hiszpańskie Fragata z anchovy)
świeża bazylia
bazylia otarta
oliwa czosnkowa

Na talerzu rozłożyć roszponkę, umyć i sparzyć pomidora, zdjąć skórkę, pokroić w plastry, mozzarellę również pokroić w plastry i przełożyć z pomidorem, naokoło rozłożyć oliwki. Polać oliwą czosnkową, obsypać świeżą i suszoną bazylią i jeść! ;-)

sobota, 10 grudnia 2011

Śniadanie jak z PRL-u - kasza manna z sokiem malinowym



To jest smak mojego dzieciństwa... teraz moje dzieciaki czasem w sobotnie poranki proszą właśnie o takie śniadanie. Gęsta kasza manna gotowana na mleku ze szczyptą soli, łyżką masła i cukrem...pychota .... do tego polana domowym sokiem malinowym
 :-) Pamiętajcie tylko, żeby po zagotowaniu mleka i wsypaniu kaszy, zmniejszyć ogień i ciągle mieszać,  żeby kasza się nie przypaliła.
Smacznego powrotu do smaków dzieciństwa! :-)

piątek, 9 grudnia 2011

Muffiny włoskie - z szynką, serem i oliwkami


Kolejna propozycja muffinek wytrawnych w ramach mojego prywatnego festiwalu muffinek :-).  Tym razem odmiana włoska z szynką, serem i zielonymi oliwkami przyprawione bazylią i oregano. Przepyszne, na prawdę polecam!! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...