środa, 26 września 2012

Placki z dyni ze świeżym imbirem

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Zupełnie przypadkiem wyszedł mi genialny smak! Orzeźwiający, świeży imbir w połączeniu ze słodkim cynamonem, pieprzem cytrynowym i zieloną pietruszką!  RE-WE-LA-CJA! Smak niczym z kuchni azjatyckiej, tajskiej. Rozpoczynając sezon na dynie, szperałam ostatnio w Internecie w poszukiwaniu prostego przepisu na placki z dyni i znalazłam - na stronie Kwestii Smaku racuchy z dyni, kilka drobnych zmian i powstała moja wersja. Polecam.

wtorek, 25 września 2012

Smażone banany z syropem klonowym i lodami


Smażone banany z lodami to jeden z moich  ulubionych ekspresowych deserów ;-) wcale nie trzeba piec bananów  w piekarniku przez 20 minut. Wystarczy podsmażyć na maśle przez kilka minut z dwóch stron. Można posypać odrobiną cukru trzcinowego  i podlać kieliszkiem rumu (ale niekoniecznie). Następnie, gdy banany będą już szkliste i miękkie przekładamy je na talerz. Podajemy z lodami śmietankowymi lub bakaliowymi, całość polewamy odrobiną syropu klonowego. I deser gotowy :-) uwielbiam go - w nocy o północy :-)

niedziela, 23 września 2012

Tarta z cuknią i cebulą cukrówką


Ostatnio w mojej kuchni gości cukinia w każdej postaci - zupa krem, placki, tarty, faszerowana. To fantastyczne warzywo świetnie sprawdzi sie w kuchni "zabieganej" pani domu jaką się ostatnio stałam  :-), bo przyrządza się je bardzo szybko. Dlatego królują u mnie ostatnio ekspresowe dania, właśnie z dodatkiem jesiennych warzyw, takich jak m.in. cukinia. Dziś zapraszam na tartę z ciasta francuskiego, idealną na  jednogarnkowy obiad lub ciepłą kolację.

Ciasto dyniowe




Ciasto dyniowe, aromatyczne i wilgotne  - idealne na jesienne wieczory do herbaty, a wykonanie podobne do ucieranego ciasta marchewkowego jak tu. Może nie wyrośnie wysokie, ale z pewnością  zasmakuje wszystkim wielbicielom dyni.

poniedziałek, 10 września 2012

Kabaczek


Cukinie, kabaczki, dynie - jesień to wasz czas :-) Dziś proponuję fantastyczne lekkie danie. Można je podać osobno lub jako dodatek warzywny do dania głównego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...