wtorek, 23 października 2012

Tort Sowa ;-)


Inspiracją mojej sowy były prześliczne muffinki sowy autorstwa Doroty z bloga Moje Wypieki, która jest po prostu genialna i co roku  w okolicach urodzin moich dzieci inspiruje mnie do różnych tortowych eksperymentów!!! Ma wspaniałe pomysły i zmysł artystyczny, chylę czoła ... no  a gdy zobaczyłam jej  sowy - sami spójrzcie - klik czyż nie są urocze? :-) - od razu pomyślałam o mojej sowie! :-)

Składniki:
  • blat bezowy, biszkopt lub murzynek
  • krem kakaowy lub czekoladowy
  • ciasteczka oreo
  • mm's czekoladowe
krem kakaowy z mleka w proszku:
  • 1 kostka masła roślinnego
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki kakao naturalnego (wedlowskiego)
  • 1 szkl mleka w proszku (pełnotłuste, w niebieskiej folii - niezmiennie od ponad 25 lat! ;-))
  • 1/4 szkl wody
W małym rondelku, w wodzie rozpuścić cukier i kakao. Ostudzić jak będzie lejące. Utrzeć masło, dodawać stopniowo zimne, ale lejące kakao, następnie wsypywać stopniowo mleko w proszku. Ucierać aż otrzymamy gładką masę. krem wstawić na chwilę do lodówki. Następnie nakładać fantazyjnie krem na ciasto lub blat bezowy. "Otworzyć" ciasteczka Oreo i mm'sy -  i udekorować jak na obrazku powyżej lub poniżej :-) 
Która sówka podoba Wam się bardziej? :-)








czwartek, 18 października 2012

Zapiekanka z szynki i pora



Dziś propozycja na tanie i smaczne danie. Przepis pochodzi książki "Kuchnia Polska. Przepisy dawne i nowe" wydana przez Świat Książki. Ja do oryginalnego przepisu dodaję często makaron tagliatelle.

Składniki:

  • 75 dag porów ( ok 3- 4 szt)
  • 40 dag szynki, szynkowej lub mortadeli
  • 3/4 szkl śmietany
  • 4 jaja
  • sól, pieprz biały
  • ok. 10 dag startego żółtego sera
  • opcjonalnie ( ugotowany makaron np.wstążki)

Przygotowanie:

Pory opłukać, pokroić w plasterki, zblanszować w osolonej wodzie. Szynkę lub mortadelę pokroić wedle uznania (w plastry , paski lub kostkę). Żaroodporną formę nasmarować masłem, układać warstwami pory, szynkę ( i ewentualnie - ugotowany makaron). Jajka roztrzepać widelcem, wymieszać ze śmietaną i serem,- posolić i popieprzyć. Polać pory z szynką i zapiekać w piekarniku ok 20 min w temp. 190 st. Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...