▼
środa, 26 października 2011
Sałatka z dyni i rukoli
Uczta dyniowa cz.II
Tym razem super prosta i szybka sałatka z pieczonej dyni z rukolą i orzechami nerkowca, jest idealna na lekką niebanalną przekąskę.
Składniki:
dynia
rukola
orzechy nerkowca lub włoskie
dressing:
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy lub oleju z pestek dyni (u mnie olej z pestek winogron)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
dokładnie wymieszać
Dynię oczyszczamy i obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, lekko solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 30 - 40 min w piekarniku (190-200 st).
Na talerzu układamy rukolę i upieczoną dynię, posypujemy uprażonymi orzechami nerkowca (mogą być tez inne orzechy , np. włoskie) polewamy sosem na bazie octu balsamicznego i voila! ;-)
Pyszna i prosta sałatka gotowa! smacznego ! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz