▼
środa, 2 listopada 2011
Spaghetti carbonara w wersji light
Ekspresowa i pyszna carbonara w mojej "odchudzonej" wersji ;-)
Potrzebujemy:
- pełnoziarnisty (lub nie) makaron spaghetti
- szynka
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- zielona pietruszka
- świeże oregano i/lub bazylia
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min. al dente. Jednocześnie na patelni obok rozgrzewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, małą posiekaną cebulkę, solimy i pieprzymy. Gdy cebulka z czosnkiem już się zeszklą , dorzucamy pokrojoną szynkę (można wykorzystać resztki z lodówki) i mieszamy. Gdy makaron będzie już gotowy przekładamy go na patelnie z szynką , posypujemy świeżymi ziołami, dodajemy rozbełtane jajko (z odrobiną soli i pieprzu), mieszamy dokładnie i podajemy. Smacznego!
PS. należy pamiętać, żeby ogień pod patelnią nie był zbyt duży i nie trzymajmy zbyt długo całości na ogniu ... bo zrobi nam się jajecznica z makaronem ...;-)
Haha, tą jajecznicę z makaronem to znam doskonale z autopsji :P
OdpowiedzUsuńNatomiast odchudzonej Carbonary - jeszcze nie. Ale muszę się z nią bliżej zaznajomić ;)
No, coś w moim guście - smacznie lecz prosto,szybko i makaronowo. A do tego 'dietetycznie'. Cud & miód poprostu :)
OdpowiedzUsuń:-)dzięki i polecam! dietetycznie i sycąco :-)
OdpowiedzUsuń