Dziś na obiadokolację klimaty śródziemnomorskie - makaron z warzywami inspirowany książką i programem "Jedz i chudnij". A co gości na Waszych stołach w takie upały?
Składniki:
- dowolny makaron np. tagliatele, kokardki lub penne
 - 1 pęczek zielonych szparagów
 - ok.30 dag pieczarek
 - 1 czerwona papryka
 - 1 czerwona cebulka
 - ok. 30 dag .liści świeżego szpinaku
 - kilka suszonych pomidorów
 - 1-2 ząbki czosnku
 - sól i pieprz
 - bazylia, tymianek, zielona pietruszka
 - opcjonalnie odrobina parmezanu
 
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 3 części i gotujemy w bulionie drobiowym ok 6-8 min, aż będą półmiękkie. Następnie hartujemy je w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek, cebulkę oraz pieczarki i czerwoną paprykę. Solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut, dodajemy zioła - bazylię, tymianek, pietruszkę, pokrojone liście świeżego szpinaku. Podlewamy odrobiną wody z gotującego się makaronu. Przykrywamy, aby całość się chwilę poddusiła. Na końcu dodajemy szparagi i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Łączymy z odcedzonym makaronem. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, świeżymi ziołami, opcjonalnie posypujemy parmezanem. Smacznego!
Niech żyje kuchnia śródziemnomorska i makarony :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
U mnie w upały każdego dnia sałatki w różnych wydaniach i makarony właśnie;)
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuń