Tego lata zdecydowanie "wzięło mnie" na szybkie i lekkie dania - placki z owocami i warzywami oraz makarony. Dlatego na weekendowe śniadanie proponuję pożywne placuszki z jabłkami, otrębami owsianymi i rodzynkami.
Składniki ( na ok. 18 placków):
- 1 opakowanie kefiru ( 150 g)
 - 1 jajko
 - 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 1/2 szkl otrębów owsianych
 - 2-3 jabłka
 - garść rodzynek
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - szczypta soli
 
Przygotowania:
W misce roztrzepuję kefir z jajkiem, dodaję sól, mąkę, otręby owsiane i cynamon. Jabłka trę na tarce, na dużych oczkach, dodaję rodzynki, dokładnie mieszam,żeby połączyć wszystkie składniki. Łyżką nakładam placki na rozgrzany olej, smażę kilka minut z dwóch stron na złoty kolor. Placki oprószone cukrem pudrem dzieciaki zajadają z apetytem, między zabawą przybiegają i porywają placki z talerza. Takie danie pozwala przemycić zdrowe składniki... potem tylko słyszę ""Hmmm jakie pyszne! Mamo, z czym te placki?" ;-)
Czy wiesz, że ...
- Otręby są naturalnym źródłem błonnika
 - korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego
 - pomaga w usuwaniu kwasów żółciowych i cholesterolu
 - pomagają w walce z otyłością
 - ułatwiają trawienie i wydalanie
 
Otręby owsiane zawierają:
- błonnik pokarmowy
 - witaminy: B1, PP, kwas foliowy
 - minerały: potas, fosfor,magnez, żelazo, cynk
 
a zatem smacznego i na zdrowie! :-)

Chyba już wiem co zaserwuje na niedzielne śniadanie :) Apetycznie się zapowiadają te placuszki, aż ochota mnie naszła na nie :)
OdpowiedzUsuń