Zupełnie przypadkiem wyszedł mi genialny smak! Orzeźwiający, świeży imbir w połączeniu ze słodkim cynamonem, pieprzem cytrynowym i zieloną pietruszką!  RE-WE-LA-CJA! Smak niczym z kuchni azjatyckiej, tajskiej. Rozpoczynając sezon na dynie, szperałam ostatnio w Internecie w poszukiwaniu prostego przepisu na placki z dyni i znalazłam - na stronie Kwestii Smaku 
racuchy z dyni, kilka drobnych zmian i powstała moja wersja. Polecam.
Składniki:
- 1/4 średniej ok. 5kg dyni 
 
- ok. 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej
 
- 2 jajka
 
- 1/2 kubka śmietany lub jogurtu naturalnego
 
- 1/2 łyżeczki cynamonu
 
- 2 łyżeczki tartego świeżego korzenia imbiru
 
- garść zielonej pietruszki
 
- sól morska 
 
- pieprz cytrynowy
 
- curry    
 
Przygotowanie:
Dynię obrać, i wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać jajka i roztrzepać z dynią, następnie resztę składników - śmietanę, mąkę, sól, pieprz cytrynowy i curry. Obrać ok 1 cm kawałek korzenia imbiru i zetrzeć na drobnej tarce, na końcu wrzucić drobno usiekaną pietruszkę. Wymieszać i smażyć na złoto z dwóch stron. Podawać  ze śmietaną  lub bez i szybko zjadać, bo znikają w mgnieniu oka :-)
 
Mają obłędny kolorek. Chętnie i ja sobie takie usmażę;)
OdpowiedzUsuń