Risotto gotowane z dodatkiem mleka z dynią i pieczarkami doprawione imbirem, pieprzem cytrynowym i zieloną pietruszką. Można podawać jako samodzielne danie lub dodać pieczonego łososia. Dla mnie doskonała kompozycja z smakowa. Polecam! ;-)
Składniki:
Składniki:
- 2-3 torebki ryżu parboiled
 - 1 łyżka oleju np. z pestek winogron
 - 1 łyżka masła
 - 1/2 l mleka
 - ok 1 l. bulionu, lub 1 litr gorącej wody i 1kostka rosołowa
 - 1 cebula
 - ok. 20 dag pieczarek
 - 1/2 kg dyni (pieczonej lub uduszonej razem z pieczarkami)
 - świeży imbir (ok. 2 cm)
 - pieprz cytrynowy
 - dużo świeżo usiekanej zielonej pietruszki
 
Przygotowanie:
W dużym rondlu teflonowym rozgrzewam masło i olej (u mnie olej z pestek winogron), wsypać suchy ryż - najlepiej parboiled. Mieszam, tak aby ziarenka ryżu nie były suche. Następnie zalewam gorącym bulionem drobiowym lub wrzątkiem z czajnika (woda musi przykrywać ryż ok. 1 cm) i dodaję kostkę rosołową i ok. 1/2 l mleka ok. 15-20 min na bardzo małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając.
W między czasie cebulę kroję w paseczki, pieczarki myję i ścieram na heblu na cienkie paseczki. Na dużej patelni  rozgrzewam olej i obsmażam cebulę i pieczarki, dodaję sól i pieprz. Na końcu dodaję dynię pokrojoną  w kostkę i smażę ok 15 - 20 min . można podlać trochę wodą. Na końcu doprawić pieprzem cytrynowym, zetrzeć na tarce ok. 2 cm  świeżego imbiru - wymieszać i dodać do ryżu, posypać obficie zieloną pietruszką  i ponownie wymieszać i ... jeść. Można dodać pieczony filet lub podwędzane brzuszki łososia. Smacznego!
Moje smaki! Pychota!
OdpowiedzUsuńZjadłbym takie cudo!
OdpowiedzUsuń:D