Kruche ciasteczka z buźkami reniferów, to jeden z ulubionych motywów świątecznych  moich maluchów.  W tym roku dzieciaki (wiek 4 i 6 lat) po raz pierwszy same zagniotły ciasto i wykonały dekoracje- z niewielką pomocą mamy :-) - przy okazji ćwicząc rączki - jak Wam się podoba efekt?
Składniki na ciasto:
- 3 żółtka
 - 1/2 kg mąki
 - 250 g masła roślinnego
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 cukier waniliowy
 - 1 łyżka śmietany
 
- czerwone mm's
 - polewa czekoladowa w tubce
 
Z powyższych składników zagnieść ciasto - najpierw kroić nożem by zbytnio ciasta nie zagrzewać w rękach.  Odstawić na chwilę do lodówki, następnie rozwałkować ciasto i wykrawać kółka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 15 min. jeśli ciasto rozwałkujemy bardzo cienko - należy je wyjąć z piekarnika już po ok 10-12 min. Potem pozostaje już tylko dekoracja i degustacja :-) oczywiście nie doczekały Świąt :-p


Przeurocze:-).
OdpowiedzUsuń