Tradycyjny wielkanocny obiad nie obędzie się bez pieczonej białej kiełbasy. Ja od lat kupuję kiełbasę firmy Olewnik, która jest tak pyszna, że nie wymaga dodatkowego przyprawiania. Wystarczy ją upiec z cebulką i pieczarkami - smakuje bosko!
Składniki:
- 1-2 op surowej białej kiełbasy Olewnik
- 1 cebula
- 10-20 dag pieczarek
Przygotowanie:
Kiełbasę włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą, obłożyć posiekaną w piórka cebulą i pieczarkami (najlepiej drobnymi w całości), jeśli są większe - przekroić je na połówki lub ćwiartki. Piec ok 45 min do 1 godziny w 180-190 stopniach. Ja lubię jak jest przypieczona więc piekę trochę dłużej. Wbrew pozorom tak upieczona kiełbasa jest chuda i "dietetyczna", podczas pieczenia wytapia się z niej cały tłuszcz. Podawać z pieczywem i chrzanem ... nie polewać wytopionym tłuszczem..:-). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz