Ekspresowa sałatka z roszponki z dodatkiem sera pleśniowego typu le Rustique, "śmierdziucha" :-) z przerostem białej pleśni i pomidorków cherry, oliwek i bakalii. Idealna na Sylwestra albowiem, najlepiej do przekąsek z takimi serami pasują właśnie wina musujące np. jedno z moich ulubionych - włoskie Atelie Prosecco
▼
piątek, 30 grudnia 2011
Sałatka z roszponki i sera pleśniowego z bakaliami
Ekspresowa sałatka z roszponki z dodatkiem sera pleśniowego typu le Rustique, "śmierdziucha" :-) z przerostem białej pleśni i pomidorków cherry, oliwek i bakalii. Idealna na Sylwestra albowiem, najlepiej do przekąsek z takimi serami pasują właśnie wina musujące np. jedno z moich ulubionych - włoskie Atelie Prosecco
Cranberry Noel z makiem i żurawiną
A miały być najzwyklejsze ciasteczka Cranberry Noel z żurawiną … no ale wymyśliłam, że zrobię je w
wersji piegusowej. Inspirację znalazłam na blogach marta-gotuje i chillibite - tu przepisy na oryginalne Cranberry Noel cookies.
środa, 28 grudnia 2011
Pieczone ziemniaki z szynką i serem kozim
Bardzo lubię ziemniaki pieczone w mundurkach.
Piekę je w folii aluminiowej ok. 40 min w 180-190 st. W ok. 30. minucie sprawdzam czy się już upiekły, nakłuwam widelcem, jeśli się już otwierają - daję masełko, oraz wcześniej przygotowany farsz i wkładam ponownie do piekarnika, do zapieczenia. Można wcześniej obgotować ziemniaki w wodzie i potem tylko zapiec w piekarniku. tak pewnie będzie szybciej jeśli postanowicie przygotować pieczone ziemniaki w mundurkach dla większej liczby osób, np. na imprezę.
Ciasto marchewkowe
Co roku, na święta czy to Wielkanocne czy na Boże Narodzenie piekę ciasto marchewkowe dla mojej siostry. Zwykle dodaję do niego cynamon oraz imbir. Na Boże Narodzenie daję przyprawę do piernika i zdecydowanie więcej bakalii.
wtorek, 27 grudnia 2011
Roszponka z kozim serkiem
A oto jaki użytek z niego zrobiłam :-)
poniedziałek, 26 grudnia 2011
Ciasteczka Nigelli z czekoladą i żurawiną
Genialne w smaku, ekspresowe, świąteczne ciasteczka Nigelli Lawson ... najeżone bakaliami. Przepis pochodzi z książki "Nigella Świątecznie", str 208.
Podmieniłam niektóre składniki, bo nie wszystko miałam akurat w domu. Piekłam dzień przed Wigilią.
Podmieniłam niektóre składniki, bo nie wszystko miałam akurat w domu. Piekłam dzień przed Wigilią.
sobota, 24 grudnia 2011
Słodkich Świąt!
Zdrowych, radosnych,
rodzinnych i słodkich
Świąt Bożego Narodzenia
oraz
Spełnienia marzeń i wszelkiej pomyślności
w Nowym Roku
w Nowym Roku
życzy
Piegus :-)
piątek, 23 grudnia 2011
Świąteczny piernik z bakaliami
Bez tego piernika nie ma Świąt. Jego smak pamiętam z dzieciństwa, jest wspaniały, mocno czekoladowy, korzenny i pełen bakalii, tak jak lubi moja mama - to jej ukochane ciasto, a robi je co roku moja babcia. Na szczęście przejęłam od babci parę przepisów i umiem je robić prawie tak dobrze jak ona, ale to babcia jest prawdziwą mistrzynią wypieków! ;-) W tym roku obie upiekłyśmy pierniki na Święta, jutro okaże się, który lepszy :-) Mój upiekłam w ekologicznej formie papierowej w kształcie choinki. Co roku, na Święta piekę piernika i piegusa w kształcie gwiazdy.
Tym razem będzie urozmaicenie form :-)
A wykonanie, tego mistrzowskiego w smaku piernika, wbrew pozorom jest bardzo proste.
wtorek, 20 grudnia 2011
Pirackie muffiny czekoladowe
C.d. pirackich urodzin czyli pirackie mooocno czekoladowe muffiny zainspirowane przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella gryzie" na babeczki z fioletowym lukrem, ilości i skład zmodyfikowane przeze mnie trochę "na oko" ;-)
poniedziałek, 19 grudnia 2011
Urodziny pirackie - Tort Pirat
Jesień i zima to czas urodzin - moich dzieci przede wszystkim, ale też wzmożona częstotliwość kinderbali wśród znajomych. W tym roku głównym motywem przewodnim u mojego syna byli piraci :-)
Inspirander mocno mnie zainspirował i jako jedyne miejsce w sieci podpowiedział jak w prosty i szybki sposób zorganizować dziecku pirackie urodziny i wykonać tort-pirat - link do oryginalu ;-)
niedziela, 18 grudnia 2011
Tort Motyl
Urodzinowo :-)
w tym roku moja córcia zażyczyła sobie bal księżniczek i tort w kształcie motyla ... więc proszę bardzo jest i tort - pyszny i ekspresowy
Śniadanie light - owsianka z jabłkiem i rodzynkami
Płatki owsiane z jabłkiem, to było moje codzienne śniedanie, gdy byłam na letniej diecie. Teraz już nie na co dzień, ale dość często staram się je przygotowywać, nawet moje dzieciaki chętnie je jedzą.
A jak je przygotować?
3-4 łyżki płatków owsianych zalać wodą poprzedniego wieczora (lub rano wrzątkiem), jabłko zetrzeć na tarce i dodać cynamon - to wersja dietetyczna - bez cukru.
Jeśli przygotowuję takie śniadanie dla dzieci, dodaję też łyżeczkę miodu i rodzynki lub pestki słonecznika.
Zajadają się nim jak deserem :-) Smacznego!
piątek, 16 grudnia 2011
Sałatka Caprese z roszponką
Klasyk sałatek - Caprese w mojej skromnej odmianie. Zainspirowała mnie moja córka, która uwielbia mozzarellę i ku mojej radości polubiła też roszponkę :-) szybka i leciutka sałatka na przekąskę lub kolację, nawet dla dzieci.
Składniki:
1 kulka mozzarelli
dojrzały pomidor
roszponka
oliwki (u mnie moje ukochane hiszpańskie Fragata z anchovy)
świeża bazylia
bazylia otarta
oliwa czosnkowa
Na talerzu rozłożyć roszponkę, umyć i sparzyć pomidora, zdjąć skórkę, pokroić w plastry, mozzarellę również pokroić w plastry i przełożyć z pomidorem, naokoło rozłożyć oliwki. Polać oliwą czosnkową, obsypać świeżą i suszoną bazylią i jeść! ;-)
sobota, 10 grudnia 2011
Śniadanie jak z PRL-u - kasza manna z sokiem malinowym
To jest smak mojego dzieciństwa... teraz moje dzieciaki czasem w sobotnie poranki proszą właśnie o takie śniadanie. Gęsta kasza manna gotowana na mleku ze szczyptą soli, łyżką masła i cukrem...pychota .... do tego polana domowym sokiem malinowym
:-) Pamiętajcie tylko, żeby po zagotowaniu mleka i wsypaniu kaszy, zmniejszyć ogień i ciągle mieszać, żeby kasza się nie przypaliła.
Smacznego powrotu do smaków dzieciństwa! :-)
piątek, 9 grudnia 2011
Muffiny włoskie - z szynką, serem i oliwkami
Kolejna propozycja muffinek wytrawnych w ramach mojego prywatnego festiwalu muffinek :-). Tym razem odmiana włoska z szynką, serem i zielonymi oliwkami przyprawione bazylią i oregano. Przepyszne, na prawdę polecam!! :-)