Leciuchny, pyszny i bardzo zdrowy mazurek z płatków owsianych, udekorowałam płatkami migdałów i suszonymi owocami Goji, które niedawno odkryłam w sklepie ze zdrową żywnością. Podstawowy przepis znalazłam w książce Beaty Połatyńskiej "Mazurki pyszne i łatwe". Rzeczywiście wykonanie ekspresowe i bardzo proste.
Składniki:
- ok. 200-250 g płatków owsianych (najlepiej górskich)
- 4 jajka
- 250 g cukru pudru
- 2 g masła
- ok 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Do dekoracji:
- lukier cytrynowy (1 szkl cukru pudru +3-4 łyżki soku z cytryny)
- suszone jagody Goji
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, pod koniec ucierania dodaj miękkie masło.
Białka ubij na sztywną pianę. Utarte żółtka wymieszaj delikatnie z ubitą pianą, kandyzowaną skórką pomarańczową i płatkami owsianymi. Prostokątną formę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Masę przełóż do formy i rozprowadź równomiernie, pamiętając by wysokość nie przekraczała 1,5 -2 cm. Piecz ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. - aż ciasto się zarumieni. Mazurek udekoruj lukrem i posyp płatkami migdałowymi i suszonymi owocami Goji. Czerwone jagody mają lekko kwaskowaty smak, bardzo dobrze komponują się jako dodatek do deserów, jogurtów. Mają mnóstwo wartości odżywczych, uznawane są za jedne z najbardziej cennych owoców świata, stosowane są w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom. Żeby zachować zdrowie dziennie powinno się jeść ok 70 szt.
Więcej o jagodach Goji - przepisy i informacje tu. Jagody Goji można też uprawiać samemu, więcej onfomacji np. tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz