czwartek, 18 października 2012

Zapiekanka z szynki i pora



Dziś propozycja na tanie i smaczne danie. Przepis pochodzi książki "Kuchnia Polska. Przepisy dawne i nowe" wydana przez Świat Książki. Ja do oryginalnego przepisu dodaję często makaron tagliatelle.

Składniki:

  • 75 dag porów ( ok 3- 4 szt)
  • 40 dag szynki, szynkowej lub mortadeli
  • 3/4 szkl śmietany
  • 4 jaja
  • sól, pieprz biały
  • ok. 10 dag startego żółtego sera
  • opcjonalnie ( ugotowany makaron np.wstążki)

Przygotowanie:

Pory opłukać, pokroić w plasterki, zblanszować w osolonej wodzie. Szynkę lub mortadelę pokroić wedle uznania (w plastry , paski lub kostkę). Żaroodporną formę nasmarować masłem, układać warstwami pory, szynkę ( i ewentualnie - ugotowany makaron). Jajka roztrzepać widelcem, wymieszać ze śmietaną i serem,- posolić i popieprzyć. Polać pory z szynką i zapiekać w piekarniku ok 20 min w temp. 190 st. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...