▼
niedziela, 30 grudnia 2012
Sałatka śledziowa z ziemniakiem lub ...
... lub sałatka ziemniaczana ze śledziem :-) - na święta, po świętach, na co dzień i od święta - dla odmiany dziś nie na słodko :-)
środa, 26 grudnia 2012
Świąteczne muffiny z klementynkami i żurawiną
Bożonarodzeniowe śniadania są bardzo kaloryczne i sycące, pieczone mięsa, sałatki z majonezem - ileż można ich jeść! Czyż nie cudownie byłoby zjeść na świąteczne ( lub poświąteczne) śniadanie coś lekkiego i orzeźwiającego? :-) Przepis ten znalazłam w świątecznej książce Nigelli Lawson.
środa, 19 grudnia 2012
wtorek, 18 grudnia 2012
Kruche Rudolfy
Kruche ciasteczka z buźkami reniferów, to jeden z ulubionych motywów świątecznych moich maluchów. W tym roku dzieciaki (wiek 4 i 6 lat) po raz pierwszy same zagniotły ciasto i wykonały dekoracje- z niewielką pomocą mamy :-) - przy okazji ćwicząc rączki - jak Wam się podoba efekt?
poniedziałek, 26 listopada 2012
Zielono mi czyli zielona zupa krem z jajkami przepiórczymi
Zielona zdrowa zupa dla odmiany podana z jajkami przepiórczymi. Ekspresowa w wykonaniu, ciekawe czy Wam zasmakuje?
niedziela, 25 listopada 2012
Risotto z dynią i pieczarkami
Risotto gotowane z dodatkiem mleka z dynią i pieczarkami doprawione imbirem, pieprzem cytrynowym i zieloną pietruszką. Można podawać jako samodzielne danie lub dodać pieczonego łososia. Dla mnie doskonała kompozycja z smakowa. Polecam! ;-)
niedziela, 18 listopada 2012
Kurczak & Dynia
Dynię wykorzystałam w tym roku na wiele sposobów. Mimo, że nie pisałam od dawna, nie znaczy, że nie gotowałam... Czas nadrobić zaległości ;-) Bardzo mi miło, że do mnie zaglądacie. Widzę, że kilka przepisów szczególnie przypadło Wam do gustu. Dziś kolejna propozycja na ekspresowe danie - ja bardzo je ostatnio lubię, mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
wtorek, 23 października 2012
Tort Sowa ;-)
Inspiracją mojej sowy były prześliczne muffinki sowy autorstwa Doroty z bloga Moje Wypieki, która jest po prostu genialna i co roku w okolicach urodzin moich dzieci inspiruje mnie do różnych tortowych eksperymentów!!! Ma wspaniałe pomysły i zmysł artystyczny, chylę czoła ... no a gdy zobaczyłam jej sowy - sami spójrzcie - klik czyż nie są urocze? :-) - od razu pomyślałam o mojej sowie! :-)
Składniki:
- blat bezowy, biszkopt lub murzynek
- krem kakaowy lub czekoladowy
- ciasteczka oreo
- mm's czekoladowe
krem kakaowy z mleka w proszku:
- 1 kostka masła roślinnego
- 1 szkl cukru pudru
- 2 łyżki kakao naturalnego (wedlowskiego)
- 1 szkl mleka w proszku (pełnotłuste, w niebieskiej folii - niezmiennie od ponad 25 lat! ;-))
- 1/4 szkl wody
W małym rondelku, w wodzie rozpuścić cukier i kakao. Ostudzić jak będzie lejące. Utrzeć masło, dodawać stopniowo zimne, ale lejące kakao, następnie wsypywać stopniowo mleko w proszku. Ucierać aż otrzymamy gładką masę. krem wstawić na chwilę do lodówki. Następnie nakładać fantazyjnie krem na ciasto lub blat bezowy. "Otworzyć" ciasteczka Oreo i mm'sy - i udekorować jak na obrazku powyżej lub poniżej :-)
Która sówka podoba Wam się bardziej? :-)
czwartek, 18 października 2012
Zapiekanka z szynki i pora
Dziś propozycja na tanie i smaczne danie. Przepis pochodzi książki "Kuchnia Polska. Przepisy dawne i nowe" wydana przez Świat Książki. Ja do oryginalnego przepisu dodaję często makaron tagliatelle.
Składniki:
- 75 dag porów ( ok 3- 4 szt)
- 40 dag szynki, szynkowej lub mortadeli
- 3/4 szkl śmietany
- 4 jaja
- sól, pieprz biały
- ok. 10 dag startego żółtego sera
- opcjonalnie ( ugotowany makaron np.wstążki)
Przygotowanie:
Pory opłukać, pokroić w plasterki, zblanszować w osolonej wodzie. Szynkę lub mortadelę pokroić wedle uznania (w plastry , paski lub kostkę). Żaroodporną formę nasmarować masłem, układać warstwami pory, szynkę ( i ewentualnie - ugotowany makaron). Jajka roztrzepać widelcem, wymieszać ze śmietaną i serem,- posolić i popieprzyć. Polać pory z szynką i zapiekać w piekarniku ok 20 min w temp. 190 st. Smacznego!
środa, 26 września 2012
Placki z dyni ze świeżym imbirem
wtorek, 25 września 2012
Smażone banany z syropem klonowym i lodami
Smażone banany z lodami to jeden z moich ulubionych ekspresowych deserów ;-) wcale nie trzeba piec bananów w piekarniku przez 20 minut. Wystarczy podsmażyć na maśle przez kilka minut z dwóch stron. Można posypać odrobiną cukru trzcinowego i podlać kieliszkiem rumu (ale niekoniecznie). Następnie, gdy banany będą już szkliste i miękkie przekładamy je na talerz. Podajemy z lodami śmietankowymi lub bakaliowymi, całość polewamy odrobiną syropu klonowego. I deser gotowy :-) uwielbiam go - w nocy o północy :-)
niedziela, 23 września 2012
Tarta z cuknią i cebulą cukrówką
Ostatnio w mojej kuchni gości cukinia w każdej postaci - zupa krem, placki, tarty, faszerowana. To fantastyczne warzywo świetnie sprawdzi sie w kuchni "zabieganej" pani domu jaką się ostatnio stałam :-), bo przyrządza się je bardzo szybko. Dlatego królują u mnie ostatnio ekspresowe dania, właśnie z dodatkiem jesiennych warzyw, takich jak m.in. cukinia. Dziś zapraszam na tartę z ciasta francuskiego, idealną na jednogarnkowy obiad lub ciepłą kolację.
Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe, aromatyczne i wilgotne - idealne na jesienne wieczory do herbaty, a wykonanie podobne do ucieranego ciasta marchewkowego jak tu. Może nie wyrośnie wysokie, ale z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom dyni.
poniedziałek, 10 września 2012
Kabaczek
Cukinie, kabaczki, dynie - jesień to wasz czas :-) Dziś proponuję fantastyczne lekkie danie. Można je podać osobno lub jako dodatek warzywny do dania głównego.
wtorek, 21 sierpnia 2012
Koktajl mleczno-owocowy
Idealna przekąska na lato, na drugie śniadanie lub podwieczorek. Dzieciaki uwielbiają koktajle, można przemycić w nich owoce, które nie zawsze są chętnie jedzone przez nasze pociechy ... a koktajl jest prawie jak lody a ile witamin w nim ! :-)
Składniki:
- 1 banan
- 1/2 szkl jagód
- 1/2 szkl malin
- 2 szkl mleka
- 1 op jogurtu naturalnego 150g
- lub maślanka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Pokroić banana na kawałki, przełożyć do blendera, wsypać maliny i jagody, zalać mlekiem i jogurtem lub maślanką prosto z lodówki. Zmiksować i podawać od razu w wysokich szklankach.
Oczywiście w zależności od sezonu, można dodawać różne owoce: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, borówki itd. Możemy dodać więcej owoców, w zależności, jak gęsty koktajl chcemy otrzymać, zimą możemy dodać owoce mrożone.
sobota, 18 sierpnia 2012
Owsiane placki z jabłkami i rodzynkami
Tego lata zdecydowanie "wzięło mnie" na szybkie i lekkie dania - placki z owocami i warzywami oraz makarony. Dlatego na weekendowe śniadanie proponuję pożywne placuszki z jabłkami, otrębami owsianymi i rodzynkami.
środa, 15 sierpnia 2012
Szafranowy placek z borówką amerykańską i bezową pianką
Mocno żółty szafranowy placek i intensywnie fioletowe borówki to był prawdziwy hit tego lata ;-) borówkę dostałam w duuużej ilości i przepis od cioci z Ruczaju. Niewiele myśląc postanowiłam wypóbować stary rodzinny przepis (miejscami mało precyzyjny, stąd też małe z nim kłopoty).
Makaron z pomidorami, czerwonym pesto i kabanosem
Sposób na szybki obiad lub kolację, gdy w lodówce pustki po powrocie z wakacji ... ostatni kabanos + resztka serka + czerwone pesto + puszka pomidorów = pyszne acz proste danie ...
poniedziałek, 13 sierpnia 2012
Serowe placki z jagodami
Przepraszam za tak długą nie zapowiedzianą przerwę - tęskniliście? Mam nadzieję :-) ... po prostu się urlopowałam i pół Polski zwojowałam ... ;-) a na urlopie duuużo gotowałam :-) niebawem więcej letnich przepisów oraz inspiracji. A dziś zapraszam na leciutkie serowe racuszki z jagodami - w sam raz na wakacyjne drugie śniadanie, kolację lub podwieczorek.
Muffiny orkiszowe z szynką i cukinią
Odkryłam ostatnio genialną mąkę - pełnoziarnistą orkiszową (wyprodukowaną przez Gdańskie Młyny). Nie pozostało więc nic innego, jak tylko czym prędzej coś z niej przyrządzić. Wybór padł na wytrawne muffiny z cukinią, której dostałam też wielką siatę :-) Mąka ta też świetnie się nadaje do naleśników, placków z cukinii (po przepis zapraszam tu) lub racuchów z jabłkami - klik.
czwartek, 19 lipca 2012
Sorbet ostrrro malinowy
Jak to warto w zamrażalce mieć maliny- zawsze- nawet latem, a może zwłaszcza latem ... kiedy najdzie Was nieodparta ochota na deser lodowy, a za nic w świecie nie chce Wam się wyjść z domu lub co gorsza wszystkie sklepy w okolicy są już zamknięte ... wystarczy sięgnąć po opakowanie mrożonych malin, kilka łyżeczek cukru pudru i szczyptę chilli ... no i blender - a pyszny deser lodowy będzie w mig gotowy!
Składniki:
- mrożone maliny
- cukier puder
- szczypta chilli (pieprzu cayenne)
- listek melisy lub mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Składniki zmiksować w blenderze, nałożyć do pucharków lub wafelków i podawać od razu zanim się rozpuszczą. można razem z malinami zmiksować kilka listków melisy lub świeżej mięty. Nie ma jak ostrrre orzeźwienie! ;-)
wtorek, 17 lipca 2012
Pełnoziarnisty placek z owocami lata
Wakacyjny podwieczorek nie obędzie się bez placka z owocami. Zapraszam zatem na super proste i szybkie w wykonaniu ciasto z malinami, jagodami, porzeczkami i innymi ulubionymi smakami lata ...
niedziela, 15 lipca 2012
Energetyczny koktajl zamiast śniadania
Propozycja na jutrzejszy poranek .... coś dla zabieganych, czyli dla mnie w szczególności ... ;-) jeśli rano trudno Wam znaleźć chwilę na śniadanie. Poniższa propozycja będzie dla Was idealna, zainspirowana "Koktajlem mlecznym na start" z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo". Wykonanie i proporcje ciut inne. Po oryginał odsyłam do książki., str. 86. Gotowi do porannego biegu? ..... START! ;-)
piątek, 13 lipca 2012
Razowe racuchy z jabłkami
Wczoraj podczas spaceru z dzieciakami w pobliskim warzywniaku kupiłam pierwsze w tym roku papierówki. Wprost nie mogłam się oprzeć ... ich widok przypomniał mi dziecięce lata i bieganie po sadzie i zrywanie jabłek prosto z drzew ...ech :-) Na podwieczorek były więc leciuchne jak piórko racuchy z jabłkami.
Składniki:
- ok. 400 ml kefiru lub maślanki
- 2 jajka
- ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
- 3-4 jabłka
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Do wysokiego garnka wlej kefir. Dodaj jaja i roztrzep je z kefirem. Dodaj mąkę (podałam co prawda ok. 2 szkl, ale tak na prawdę dodałam jej "na oko" ;-) ), szczyptę soli - wymieszaj. konsystencja powinna być dość gęsta, podobnie jak na omlet. Pokrój jabłka na kawałki, wymieszaj i nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię. Smaż kilka minut z dwóch stron na złocisty kolor. wykładaj na ręcznik jednorazowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Delikatne w smaku i konsystencji, wręcz rozpływają się w ustach. Latem to idealne danie na podwieczorek lub lekką kolację czy obiad. Zwykłą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą razową, nie dodałam cukru, nie posypałam też cukrem pudrem, czego nikt nie zauważył. ;-) Z tradycyjnego dania powstało lekkie i pełnowartościowe wciąż przypominające smak i zapach dziecięcych wakacji spędzanych u rodziny na wsi. Smacznego! ;-)
środa, 11 lipca 2012
Makaron Primavera ze szparagami i suszonymi pomidorami
Dziś na obiadokolację klimaty śródziemnomorskie - makaron z warzywami inspirowany książką i programem "Jedz i chudnij". A co gości na Waszych stołach w takie upały?
niedziela, 1 lipca 2012
Limoniada - Mojito Virgin/ i Mojito
Jak się chłodzicie w tak upalne dni i wieczory jak dziś? Ja się chłodzę tak: w dzień Mojito Virgin, wieczorem już nie Virgin z duuuużą ilością lodu i oczywiście jasnym rumem.
sobota, 30 czerwca 2012
Śniadanie dla urody
W czasach, gdy w Polsce nie było jeszcze muesli, a ja - jak każda nastolatka we wczesnych latach 90-tych zainteresowałam się swoją figurą, odchudzaniem i zdrowym stylem życia, był szał na Callanetics, zestawy ćwiczeń na kasetach video ... mój nieśmiertelny zestaw ćwiczeń z Cindy Crawford ... :-) Przygotowywałam sobie sałatkę dla urody ...
niedziela, 24 czerwca 2012
Kolorowa galaretka z owocami
Deser prosty i niezwykle efektowny, wymagający jedynie odrobinę cierpliwości. W zależności od okazji i ochoty może być jednokolorowa lub wielokolorowa. U mnie w domu najbardziej lubimy galaretkę w kolorach tęczy.
poniedziałek, 18 czerwca 2012
Hiszpańska tortilla z szynką i szparagami
Que viva Espana! ;-) po wygranej Hiszpanii na śniadanie proponuję lekko zmodyfikowaną wiosenną tortillę.
Tiramisu truskawkowe
W mojej kuchni nadal podążamy tropem kibica :-) pozostajemy w barwach narodowych z nutą włoską na cześć dzisiejszego zwycięstwa ;-) .... czyli tiramisu z truskawkami
Składniki:
- truskawki
- serek mascarpone
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki cukru
- kilka biszkoptów
- kawa lub mleko do nasączenia biszkoptów
- listek świeżej mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Wykonanie deseru jest bardzo proste. Najpierw ubijam żółtko z cukrem i stopniowo dodaję serek mascarpone. Mieszam, aż składniki kremu połączą się w jednolitą masę. Przygotowuję szklane pucharki, następnie układam warstwami truskawki, krem i biszkopty zanurzone w kawie, mleku lub kakao (w przypadku przygotowywania deseru dla dzieci). Na wierzchu dekoruję truskawkami i listkami świeżej mięty lub melisy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. SmaczneGO! ;-)
wtorek, 12 czerwca 2012
Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
Prosty, ekspresowy i przepyszny deser idealny na czerwcowe popołudnia ... no i specjalnie na dzisiejszy mecz ... w barwach narodowych ... :-)
poniedziałek, 11 czerwca 2012
Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym z orzeszkami ziemnymi
Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym. Tak pyszne, że aż trudno się od nich oderwać, więc bez zbędnego rozpisywania się - przechodzę do sedna...
piątek, 8 czerwca 2012
Prawdziwy rosół z kury
Na zawirowania pogodowe, wiosenne przesilenie, przeziębienie i na wzmocnienie... nie ma jak prawdziwy domowy rosół! Wie o tym kucharz Polskiej Reprezentacji w piłce nożnej, dziś polscy piłkarze przed meczem inaugurującym Euro 2012 zjedzą na obiad właśnie delikatny rosół! U mnie przepis babciny - najlepszy! :-) koniecznie z czosnkiem, podawany z makaronem, koperkiem i zieloną pietruszką.
poniedziałek, 28 maja 2012
Pstrąg pieczony z ziemniakami, papryką i rozmarynem
Ryby najbardziej smakują mi z pieca lub grilla. Dziś kolejna propozycja na dietetyczne i pyszne danie z rybą w roli głównej.
czwartek, 17 maja 2012
Banany pieczone w rumie
Pieczone banany można przyrządzić na grillu lub też w piekarniku. Podawać najlepiej z lodami śmietankowymi lub bakaliowymi.
niedziela, 13 maja 2012
Lemoniada z pomarańczami i melisą
Kolejna propozycja smacznego i zdrowego napoju na upalne dni. Tym razem z dodatkiem soczystych pomarańczy i świeżych pachnących cytryną listków melisy. Orzeźwienie gwarantowane :-)
piątek, 11 maja 2012
Śniadaniowe muffinki bananowo - owsiankowe
Od pewnego czasu jestem fanką muffinek z dojrzałych lub wręcz przejrzałych bananów. Zmieniam tylko dodatki :-) Przepis podstawowy pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo" na "Babeczki (muffinki) bananowe". Tym razem dodatkiem są płatki owsiane i rodzynki.
Szarlotka na cytrynowym spodzie
Szarlotka, my love :-) - podaję przepis, który się genialnie sprawdza, nie tylko z jabłkami. Z tych proporcji często robię ciasto "na zapas" i chowam do zamrażarki, aby potem szybciutko coś z niego upiec. Od pewnego czasu do ciasta dodaję otartą skórkę i sok z cytryny, dzięki temu kruchy spód świeżo pachnie i bardzo fajnie komponuje się ze słodkim nadzieniem jabłkowym.
czwartek, 10 maja 2012
Cacyk palce lizać :-) czyli niezawodne Tzatziki
Pyszny, lekki "cacyk" (Tzatziki) - "0" kalorii, do mięs grillowanych i nie tylko.
Składniki:
- jogurt naturalny bałkański
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 ogórek zielony
- koperek
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Ogórka pokroić w drobną kosteczkę, usiekać koperek i zieloną pietruszkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać to wszystko do jogurtu naturalnego bałkańskiego, wymieszać, posolić do smaku.
Schłodzić w lodówce.
Podawać do mięs grillowanych.
Dietetyczne placki z pieca
Placki ziemniaczane w lekkiej odmianie autorstwa Agaty Ziemnickiej i Olgi Kwiecińskiej z programu i książki "Rewolucja na talerzu". Jestem fanką ich programu, a niedawno stałam sie też właścicielką książki, którą wygrałam w konkursie organizowanym przez Chillibite, na najlepszą potrawę świąteczną - wygrał mój sernik wielkanocny :-) - dziękuję! Ale do rzeczy:
środa, 9 maja 2012
Orzeźwiająca lemoniada
Jak sobie radziliście z upałami w pierwszy majowy weekend? Temperatury były prawdziwie letnie, nie powstydziłaby się ich ani Hiszpania ani inne kraje basenu Morza Śródziemnego. Tak skutecznie odpoczywałam w weekend od komputera, że dopiero dziś zasiadam i w najbliższych dniach zdradzę Wam kilka przepisów na weekendowe majówkowe przysmaki, którymi się zajadaliśmy ;-)
Zacznę od lemoniady, którą zawsze przyrządzamy w domu w gorące dni, bo najlepiej gasi pragnienie.
sobota, 21 kwietnia 2012
Mazurek kajmakowy lub krówkowy ;-)
Mazurki na kruchym spodzie to nic trudnego. Mój ulubiony to mazurek kajmakowy z bakaliami ...ech co za smak :-) przepis na specjalne życzenie moje siostry Ani ;-)
niedziela, 15 kwietnia 2012
Naleśniki czekoladowe z kremowym serkiem i malinami
Przepyszne naleśniki z odkrywczym dla mnie kremowym nadzieniem z malinami ( i znów wykorzystałam to co było w lodówce :-)). P O L E C A M! (Wielkimi literami!) ;-)
sobota, 14 kwietnia 2012
Tagliatelle w sosie serowo-pomidorowym z chorizo
I znów zupełnym
przypadkiem - wykorzystując tzw. "to co zostało w lodówce po
Świętach" udało mi się stworzyć przepyszny i super szybki sposób
na makaron - Tagliatelle w sosie serowo-pomidorowym z podsmażoną podsuszaną
kiełbasą - może być
pikantne chorizo lub kabanos. Kremowy delikatny sos plus mięsny dodatek, który
- nadaje daniu pikanterii i męskiego charrrakteru! ;-) Pyyycha!
czwartek, 12 kwietnia 2012
Czekoladowo-piernikowe naleśniki z karmelizowanym bananem
12 kwietnia - Światowy Dzień Czekolady ;-) jak go uczcić? - naturalnie zjeść coś czekoladowego. Właśnie dlatego moje dzieci na kolację dostały nie-zwykłe naleśniki - czekoladowe :-) niestety nie wyszły mi o tak pięknie ciemnoczekoladowym kolorze jak u Aronii czy na Chili i Czekolada , ale i tak smakowały wspaniale ;-) Przygotowanie jest takie jak klasycznych naleśników plus kakao i odrobina cukru. Ja metodą prób i błędów (wypróbowywałam też nową patelnię) dodałam jeszcze przyprawę do piernika i smak wyszedł boski :-)
wtorek, 10 kwietnia 2012
Sernik wielkanocny
Przepis na sernik dostałam od przyjaciółki mojej mamy - autorki mistrzowskiego sernika z brzoskwiniami. Klasyczny sernik wiedeński z polewą czekoladową gości na moim stole praktycznie raz w roku - właśnie na Wielkanoc. Wybieram dużą silikonową formę z pięknym wzorem. Dostałam ją kilka lat temu od teścia, który ze swoich podróży przywozi mi za każdym razem różne nowinki i gadżety kuchenne ;-) Nie pozostaje więc nic innego jak podać przepis (pewnie przez wielu z Was znany).
poniedziałek, 9 kwietnia 2012
Wielkanocne Słodkości
Na Wielkanocnym Stole zagościły moje świąteczne wypieki - sernik i mazurki - kajmakowy i makowy, szarlotka, oraz "klasyki" autorstwa mojej Kochanej Babci - czyli najlepsze na Świecie ciasto drożdżowe i piernik ;-) Na zdjęciu też zobaczycie mazurek marcepanowy od Bliklego.
Teraz cieszcie oko, niebawem przepisy ;-)