Co roku, na święta czy to Wielkanocne czy na Boże Narodzenie piekę ciasto marchewkowe dla mojej siostry. Zwykle dodaję do niego cynamon oraz imbir. Na Boże Narodzenie daję przyprawę do piernika i zdecydowanie więcej bakalii.
Składniki:
- 1 szkl mąki razowej
- 3/4 szkl cukru brązowego
- 3/4 szkl startej i odciśniętej marchwi
- 3/4 kostki masła roślinnego
- 3-4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- lub 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
- bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, daktyle itp.)
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie (lub rozpuszczone i ostudzone) masło roślinne lub margarynę - wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i imbir ( lub przyprawę do piernika i dobrze wymieszać. na końcu dodać tarta marchewkę. Następnie obtoczyć bakalie w mące, żeby nie opadły na spód ciasta i wymieszać ponownie wszystko. Rozgrzać piekarnik do 180-190 st. Białka troszkę posolić ubić na sztywną pianę, można też dodać do piany łyżkę cukru pudru pod koniec ubijania. Następnie sztywną pianę wymieszać delikatnie z resztą ciasta i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 -190 st. Po wystudzeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem i skosztować ;-) to jedno z moich ulubionych ciast.
Świetne ciacho!
OdpowiedzUsuńTo smakuje jak piernik, prawda?
OdpowiedzUsuńMniam mniam, smakowicie!
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto. Dawno nie jadłam ciasta marchewkowego - zatęskniło mi się za nim.
OdpowiedzUsuń@ Sue, Kornik, Hania-Kasia - dziękuję! ;-) przepyszne! zachęcam do wypróbowania ! ;-)
OdpowiedzUsuń@ karto-flana - prawie, można by rzec - piernik marchewkowy - bez czekolady ...własnie , a jakby go zrobić z czekoladą...? ;-)
Uwielbiam ciasto marchewkowe, muszę wypróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam