wtorek, 27 grudnia 2011
Razowe muffiny z bakaliami i czekoladą
Pyszne razowe muffiny najeżone bakaliami ;-)
Składniki (na ok 12 dużych babeczek):
2 szkl mąki (u mnie 1 szkl pszennej pełnoziarnistej i 1 szkl żytniej)
3/4 szkl cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 kostki miękkiego masła roślinnego
1 szkl mleka
kilka kropli zapachu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
garść rodzynek
orzechy i migdały
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia - wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, roztrzepać z mlekiem i rozpuszczonym masłem . Do miski z sypkimi składnikami wlać "mokre", wymieszać i dodać pokrojone orzechy, migdały,czekoladę i rodzynki - wszystko starannie wymieszać. Część orzechów i czekolady pozostawić do posypania. Mieszaninę nakładać do foremek do 2/3 wysokości. Na wierzchu posypać orzechami lub migdałami i pokrojoną w kosteczkę czekoladą Piec ok. 20-25 minut w piekarniku w 180-190 st. Pycha! ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz