wtorek, 27 grudnia 2011

Razowe muffiny z bakaliami i czekoladą


Pyszne razowe muffiny najeżone bakaliami ;-)



Składniki (na ok 12 dużych babeczek):
2 szkl mąki (u mnie 1 szkl pszennej pełnoziarnistej i 1 szkl żytniej)
3/4 szkl cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 kostki miękkiego masła roślinnego
1 szkl mleka
kilka kropli zapachu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
garść rodzynek
orzechy i migdały

Przygotowanie:
Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia - wymieszać. Do drugiej miski  wbić jajko, roztrzepać z mlekiem i rozpuszczonym masłem . Do miski z sypkimi składnikami wlać "mokre", wymieszać i dodać pokrojone orzechy, migdały,czekoladę  i rodzynki - wszystko starannie wymieszać. Część orzechów i czekolady pozostawić do posypania. Mieszaninę nakładać do foremek do 2/3 wysokości. Na wierzchu posypać  orzechami lub migdałami i pokrojoną w kosteczkę czekoladą Piec ok. 20-25 minut w piekarniku w 180-190 st. Pycha! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...