Ekspresowa sałatka z roszponki z dodatkiem sera pleśniowego typu le Rustique, "śmierdziucha" :-) z przerostem białej pleśni i pomidorków cherry, oliwek i bakalii. Idealna na Sylwestra albowiem, najlepiej do przekąsek z takimi serami pasują właśnie wina musujące np. jedno z moich ulubionych - włoskie Atelie Prosecco
Składniki:
1 - 2 op. sera pleśniowego z przerostem białej pleśni (może być le Rustique, brie lub camembert wg uznania)
1 op. roszponki
1 op. pomidorków cherry
1 puszka oliwek zielonych z anchovy
orzechy włoskie
rodzynki chilijskie
(ew. suszone morele)
dressing :
gotowy sos na bazie octu balsamicznego
lub
ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1 łyżeczka płynnego miodu
zioła prowansalskie
Roszponkę składniki rozłożyć na talerzu, pomidorki cherry przekroić na pół, ser pokroić w cząstki, posypać oliwkami, orzechami i rodzynkami ( lub innymi bakaliami np. suszonymi morelami lub figami) dodać zioła prowansalskie i polać sosem balsamico i ... skosztować, każdy kęs popijając Prosecco :-)
Szczęśliwego i smacznego Nowego Roku! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz