Muffinkowa odmiana ciasta marchewkowego. Polecam! :-)
Składniki (na 12 szt):
250g mąki
150 g cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika (lub mieszankę cynamonu, imbiru i kardamonu)
1 jajko
1/2 szkl startej na drobnej tarce i odciśniętej marchwi (tym razem użyłam marchew, która mi została po wyciskaniu soku w sokowirówce)
125 g miękkiego masła
150 ml mleka
garść bakalii (rodzynki, orzechy, migdały)
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i starannie wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem i stopionym i ostudzonym masłem. Do miski z sypkimi składnikami wlać "mokre", wymieszać i dodać startą marchew i garść bakalii (rodzynki i orzechy włoskie). Mieszaninę nakładać do foremek do 2/3 wysokości. Piec ok 20 minut w piekarniku w 180-190 st. Gdy ostygną oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.
jadłam i są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńpozdr
ja chyba też bym je polubiła! :)
OdpowiedzUsuń