piątek, 9 grudnia 2011
Muffiny włoskie - z szynką, serem i oliwkami
Kolejna propozycja muffinek wytrawnych w ramach mojego prywatnego festiwalu muffinek :-). Tym razem odmiana włoska z szynką, serem i zielonymi oliwkami przyprawione bazylią i oregano. Przepyszne, na prawdę polecam!! :-)
Składniki (na 12 szt):
2 szkl mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
10 łyżek oleju słonecznikowego (u mnie olej z pestek winogron)
150 ml kefiru lub maślanki
ok. 10 dag szynki
kilka plasterków sera żółtego
garść zielone oliwki
1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
garść świeżych listów bazylii i zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Szynkę, ser żółty i oliwki pokroić w kosteczkę. Do jednej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, starannie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, roztrzepać z kefirem i olejem . Do miski z sypkimi składnikami wlać "mokre", wymieszać. Dodać szynkę, ser , oliwki i suszone zioła - wymieszać. Mieszaninę nakładać do foremek do 2/3 wysokości. Następnie posypać muffiny świeżą bazylią i zieloną pietruszką. Piec ok.20-25 minut w piekarniku w 180-190 st... i zjadać od razu :-)
Fantastyczny, włoski smak! Mój ulubiony ;-) Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie wyglądają te babeczki!
OdpowiedzUsuńWytrawne muffiny bardzo lubię.
Jak najbardziej w moich klimatach...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam gorąco!