środa, 7 grudnia 2011

Muffiny pieguski



Piegusowe muffiny... a czemu nie ;-) czyli festiwal muffinkowy c.d.



Składniki (na 15  małych babeczek):
250g mąki
150 g cukru brązowego
100 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
kilka kropli esencji migdałowej
szczypta soli
garść rodzynek
8 łyżek oleju słonecznikowego (u mnie olej z pestek winogron)
150 ml kefiru lub maślanki

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, starannie wymieszać. Do drugiej miski  wbić jajko, roztrzepać z kefirem i olejem. Zamiast oleju i maślanki można dać 150 ml mleka i roztopione masło - ok. 100 g. Do miski z sypkimi składnikami wlać "mokre", wymieszać i dodać mak i rodzynki - ciasto powinno być dość gęste. Następnie dodać rozgniecione widelcem banany i delikatnie wymieszać. Mieszaninę nakładać do foremek do 2/3 wysokości. Piec 25 minut w piekarniku w 180-190 st. Przed podaniem polać lukrem i płatkami migdałów ...  Pycha! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...