środa, 28 grudnia 2011

Ciasto marchewkowe


Co roku, na święta czy to Wielkanocne czy  na Boże Narodzenie piekę ciasto marchewkowe dla mojej siostry. Zwykle dodaję do niego cynamon oraz imbir. Na Boże Narodzenie daję przyprawę do piernika i zdecydowanie więcej bakalii.



Składniki:

  • 1 szkl mąki razowej
  • 3/4 szkl cukru brązowego
  • 3/4 szkl startej i odciśniętej marchwi
  • 3/4 kostki masła roślinnego
  • 3-4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • lub 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, daktyle itp.)


Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie (lub rozpuszczone i ostudzone) masło roślinne lub margarynę - wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i imbir ( lub przyprawę do piernika i dobrze wymieszać. na końcu dodać tarta marchewkę. Następnie obtoczyć bakalie w mące, żeby nie opadły na spód ciasta i wymieszać ponownie wszystko. Rozgrzać piekarnik do 180-190 st. Białka troszkę posolić ubić na sztywną pianę, można też dodać do piany łyżkę cukru pudru pod koniec ubijania. Następnie sztywną pianę wymieszać delikatnie z resztą ciasta i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 -190 st. Po wystudzeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem i skosztować ;-) to jedno z moich ulubionych ciast

6 komentarzy:

  1. To smakuje jak piernik, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne ciasto. Dawno nie jadłam ciasta marchewkowego - zatęskniło mi się za nim.

    OdpowiedzUsuń
  3. @ Sue, Kornik, Hania-Kasia - dziękuję! ;-) przepyszne! zachęcam do wypróbowania ! ;-)
    @ karto-flana - prawie, można by rzec - piernik marchewkowy - bez czekolady ...własnie , a jakby go zrobić z czekoladą...? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto marchewkowe, muszę wypróbować ten przepis:)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...