Placki z cukinii to jedno z moich ulubionych dań, szybkie, łatwe i dietetyczne ;-) idealne na lekką przystawkę lub ciepłą kolację.W mojej wersji używam maki orkiszowej lub żytniej i odrobinę maki kukurydzianej oraz duuużo świeżych ziół - głównie zieloną pietruszkę i świeżą bazylię. Gotowe placki rozpływają się w ustach...delikatny środek i chrupiący wierzch sprawia, że nikt nie może się im oprzeć :-)
Składniki:
2 średnie lub duże cukinie
2 jajka
ok.1/2 szkl mąki orkiszowej lub żytniej
ok.1/4 szkl. maki kukurydzianej
sol, pieprz
świeże zioła - usiekana zielona pietruszka, koperek, bazylia
można dać też odrobinę suszonych ziół
Przygotowanie:
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. obsypać solą i odstawić na chwilę, aby puściła sok, a tym samym pozbyć się goryczki. Następnie odcisnąć sok, dodać jaja, wymieszać i dodać mąkę. Tak na prawdę ilość mąki zależy od konsystencji ciasta, nie może być za gęsta. Dodatek maki kukurydzianej jest tu konieczny, gdyż mąka żytnia lub orkiszowa są tak delikatne,że często smażone z niej placki lub naleśniki po prostu się rozpadają. Naturalnie jeśli ktoś woli, może dodać zwykłą make pszenną (jeśli już musi to lepiej pełnoziarnistą), ale dla zdrowia i figury zalecam ograniczanie zwykłej białej mąki :-) jak już konsystencja naszej mieszaniny będzie właściwa - nie za gęsta i nie za rzadka - dodajemy świeże, drobno posiekane zioła ( zielona pietruszka, bazylia, koperek )- wg upodobań.
Rozgrzewamy olej (polecam olej z pestek winogron), nakładamy placki i smażymy z obu stron kilka minut na złocisty kolor - zielono złocisty :-). gdy juz przewrócimy placki na druga stronę, warto przykryć patelnię pokrywką, aby środek placków "doszedł" i ... zabieramy się do jedzenia! :-) Bon apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz