wtorek, 15 kwietnia 2014

Wielkanocny żurek w chlebie


Ulubiona wielkanocna potrawa, bez której nie ma Świąt Wielkiej Nocy! Żurek zapiekany w chlebie - istne niebo w gębie - jak to mówią moje dzieciaki! :-) Absolutnie nie gotujcie z torebki, z kartoników - tylko z domowego zakwasu na żurek.

Składniki:

  • 1 l żurku domowego w butelce (np. "Romir")
  • 2 pętka kiełbasy podwawelskiej lub 4 śląskiej
  • 1 op. białej kiełbasy surowej - najlepiej Olewnik 
  • włoszczyzna (2 marchewki,korzeń pietruszki, kawałek selera)
  • 1 cebula lub por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-1,5 łyżki majeranku suszonego
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz
  • śmietana  18% do zaprawienia
  • opcjonalnie 1-2 łyżki chrzanu
  • podawać w podpieczonym chlebku z jajkiem na twardo
Przygotowanie:

Obieramy włoszczyznę i cebulę. Gotujemy smak za zupę - kiełbasę podwawelska lub śląska z włoszczyzną i cebulą. Możemy dodać kawałek bardziej uwędzonej kiełbasy (np. "ze wsi"). Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, 1-2 ząbki czosnku i kilka ziaren pieprzu. W osobnym garnku gotujemy surową białą kiełbasę. Po ok. 20-30 min wyjmujemy warzywa i kiełbasę. Wlewamy żur i zagotowujemy zupę. Kiełbasę białą i podwawelską kroimy w ok pół centymetrowe plasterki, kroimy w plasterki marchewkę i wszystko dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i ok 1-1,5 łyżki majeranku suszonego. Najlepiej ususzyć majeranek samemu w sezonie. Jeśli takowego nie posiadamy, bardzo zbliżony w smaku i zapachu do domowego jest majeranek otarty firmy Prymat. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez parę minut. Zaprawiamy śmietaną i opcjonalnie chrzanem. Żurek najlepiej  ugotować na 1- 2dni przed podaniem, wówczas aromaty poszczególnych składników będą bardziej wyczuwalne w smaku.
W okresie przedświątecznym można kupić z supermarketach specjalne małe chlebki do żurku, warto kupić kilka na świąteczny obiad.  Przed podaniem należy je podpiec przez kilka minut w piekarniku, tak by skórka była chrupiąca. Do chlebka wlać żurek, podawać z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki. Smacznego! :-)



8 komentarzy:

  1. Zapraszam do mnie!
    Póki co jeszcze się rozwijam, ale mam nadzieję, że będzie coraz lepiej :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajnie Ci to wyszło :) pozdrawiam!
    familia

    OdpowiedzUsuń
  4. super wygląda ta zupa w tym chlebie :) bardzo się postarałaś :)
    dwór

    OdpowiedzUsuń
  5. mimo, że nie lubię żurku, to muszę przyznać, że to wygląda świetnie :) autotop

    OdpowiedzUsuń
  6. Też coś takiego widziałem. Pyyyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...