wtorek, 15 kwietnia 2014

Wielkanocny żurek w chlebie


Ulubiona wielkanocna potrawa, bez której nie ma Świąt Wielkiej Nocy! Żurek zapiekany w chlebie - istne niebo w gębie - jak to mówią moje dzieciaki! :-) Absolutnie nie gotujcie z torebki, z kartoników - tylko z domowego zakwasu na żurek.

Składniki:

  • 1 l żurku domowego w butelce (np. "Romir")
  • 2 pętka kiełbasy podwawelskiej lub 4 śląskiej
  • 1 op. białej kiełbasy surowej - najlepiej Olewnik 
  • włoszczyzna (2 marchewki,korzeń pietruszki, kawałek selera)
  • 1 cebula lub por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-1,5 łyżki majeranku suszonego
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz
  • śmietana  18% do zaprawienia
  • opcjonalnie 1-2 łyżki chrzanu
  • podawać w podpieczonym chlebku z jajkiem na twardo
Przygotowanie:

Obieramy włoszczyznę i cebulę. Gotujemy smak za zupę - kiełbasę podwawelska lub śląska z włoszczyzną i cebulą. Możemy dodać kawałek bardziej uwędzonej kiełbasy (np. "ze wsi"). Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, 1-2 ząbki czosnku i kilka ziaren pieprzu. W osobnym garnku gotujemy surową białą kiełbasę. Po ok. 20-30 min wyjmujemy warzywa i kiełbasę. Wlewamy żur i zagotowujemy zupę. Kiełbasę białą i podwawelską kroimy w ok pół centymetrowe plasterki, kroimy w plasterki marchewkę i wszystko dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i ok 1-1,5 łyżki majeranku suszonego. Najlepiej ususzyć majeranek samemu w sezonie. Jeśli takowego nie posiadamy, bardzo zbliżony w smaku i zapachu do domowego jest majeranek otarty firmy Prymat. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez parę minut. Zaprawiamy śmietaną i opcjonalnie chrzanem. Żurek najlepiej  ugotować na 1- 2dni przed podaniem, wówczas aromaty poszczególnych składników będą bardziej wyczuwalne w smaku.
W okresie przedświątecznym można kupić z supermarketach specjalne małe chlebki do żurku, warto kupić kilka na świąteczny obiad.  Przed podaniem należy je podpiec przez kilka minut w piekarniku, tak by skórka była chrupiąca. Do chlebka wlać żurek, podawać z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki. Smacznego! :-)



11 komentarzy:

  1. Zapraszam do mnie!
    Póki co jeszcze się rozwijam, ale mam nadzieję, że będzie coraz lepiej :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajnie Ci to wyszło :) pozdrawiam!
    familia

    OdpowiedzUsuń
  6. super wygląda ta zupa w tym chlebie :) bardzo się postarałaś :)
    dwór

    OdpowiedzUsuń
  7. mimo, że nie lubię żurku, to muszę przyznać, że to wygląda świetnie :) autotop

    OdpowiedzUsuń
  8. Też coś takiego widziałem. Pyyyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...