Jakoś tak mam od pewnego czasu, że mam zawsze w zamrażarce wcześniej przygotowane kruche ciasto. Moje pociechy uwielbiają piec kruche ciasteczka, więc mama musi być przygotowana :-) ... a skoro jest sezon na śliwki postanowiłam upiec szybkie ciasto-crumble- kruszonkę ze śliwkami.
Składniki na ciasto:
- 2 szkl.(400 g) mąki żytniej lub orkiszowej
- 1 kostka (200 g) masła roślinnego
- 4 żółtka
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
i ...
- śliwki
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, dodać żółtka i miękkie masło. Składniki wymieszać nożem, a potem ugniatać palcami, aby nie zagrzać ciasta. Gotowe ciasto odstawić na ok. 20 min do lodówki, gdy się speszymy , może być i krócej.
Formę smarujemy masłem roślinnym i obsypujemy płatkami owsianymi. Z ciasta rozwałkujemy okrągły lub prostokątny placek (w zależności od formy), układamy wcześniej przygotowane śliwki , przekrojone na pół. Możemy posypać je cynamonem. i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 min w 180 st.
Najlepiej smakuje ciepłe crumble z lodami waniliowymi :-) smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz