piątek, 6 stycznia 2012

Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami



Nie ma nic prostszego i szybszego jak przekąski i dania z gotowego ciasta francuskiego. Założę się, że po Świętach zostało Wam trochę farszu na pierogi z kapustą i grzybami .... Jeśli niezbyt macie czas i ochotę ponownie kleić  klasyczne pierogi, najlepiej zróbcie ekspresowe  kieszonki,  paszteciki lub  pierożki właśnie z ciasta francuskiego (sposób zawinięcia ciasta zależy od Waszej inwencji)

Wystarczy rozwinąć gotowy placek ciasta francuskiego, pokroić na kwadraty, nałożyć łyżeczkę farszu i zawinąć rogi ciasta do środka, lub złożyć na pół tworząc trójkąty. Ja ostatnio też tak zrobiłam z resztką bigosu :-)


Rozgrzać piekarnik do 190-200 st i piec przez 20 min. Po upieczeniu są od razu gotowe do jedzenia.  Pyszna i szybka alternatywa dla  pierogów. ;-) Smacznego!

3 komentarze:

  1. za to właśnie lubię francuskie ciasto - wszystko można z nim upiec:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie prezentują się te kiszonki. Też często wykorzystuję ciasto francuskie - zawsze znajdzie się na nie jakiś pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, takie kieszonki zdecydowanie trafiają w mój gust!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...