Nie ma nic prostszego i szybszego jak przekąski i dania z gotowego ciasta francuskiego. Założę się, że po Świętach zostało Wam trochę farszu na pierogi z kapustą i grzybami .... Jeśli niezbyt macie czas i ochotę ponownie kleić klasyczne pierogi, najlepiej zróbcie ekspresowe kieszonki, paszteciki lub pierożki właśnie z ciasta francuskiego (sposób zawinięcia ciasta zależy od Waszej inwencji)
Wystarczy rozwinąć gotowy placek ciasta francuskiego, pokroić na kwadraty, nałożyć łyżeczkę farszu i zawinąć rogi ciasta do środka, lub złożyć na pół tworząc trójkąty. Ja ostatnio też tak zrobiłam z resztką bigosu :-)
Rozgrzać piekarnik do 190-200 st i piec przez 20 min. Po upieczeniu są od razu gotowe do jedzenia. Pyszna i szybka alternatywa dla pierogów. ;-) Smacznego!
za to właśnie lubię francuskie ciasto - wszystko można z nim upiec:-)
OdpowiedzUsuńPięknie prezentują się te kiszonki. Też często wykorzystuję ciasto francuskie - zawsze znajdzie się na nie jakiś pomysł!
OdpowiedzUsuńDzięki za kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, takie kieszonki zdecydowanie trafiają w mój gust!
OdpowiedzUsuń