niedziela, 15 stycznia 2012

Zapiekana ryba ze szpinakiem w sosie śmietanowym




Zapiekanka rybna to ekspresowe i zdrowe danie, idealne na obiad lub ciepłą kolację.




Składniki:
  • 4 filety soli (dorsza, łososia, pstrąga lub innej ryby)
  • szpinak liściasty (lub opakowanie szpinaku w sosie śmietanowym)
  • 2 jajka
  •  śmietana
  • czosnek
  •  mieszaka przyprawy do ryb
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Brytfannę lub żaroodporną formę prostokątną wysmarować masłem. Rybę doprawić przyprawami, ułożyć filety w brytfannie. Świeży szpinak zblanszować, mrożone liście szpinaku z sosie śmietanowym rozmrozić na patelni i dusić ok.10-15 min aż sos zgęstnieje. Warstwę szpinaku położyć na rybie, polać mieszaniną jajek roztrzepanych ze śmietaną i doprawionych sola i pieprzem. Zapiekać ok. 20-30 min w piekarniku w 180-190 stopniach. Podawać z ryżem, pieczywem lub jako samodzielne danie.




6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię rybę zapiekaną w ten sposób. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze nigdy zapiekanki rybnej, aż wstyd się przyznać:) A słyszę tylko same pozytywy:) Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię makaronowe zapiekanki ze szpinakiem, ale rybnej, tak jak Izka powyżej, jeszcze nie próbowałam :) Zapowiada się całkiem smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy mocno kaloryczna jest taka rybka? bo mam ochote ja zrobic jutro na obiad ale zaczynam odchudzanie wiec juz sama nie wiem:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Iza, jeśli się odchudzasz, upiecz rybę w folii, ale też możesz zrobić taką zapiekankę, dodając do roztrzepanych jaj trochę śmietany 12%, zrezygnuj też z posypania zapiekanki żółtym serem. Taka zapiekanka nie jest bardzo kaloryczna,gdyż nie smażysz ryby na tłuszczu, więc myślę,że możesz sobie na nią pozwolić :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...