Składniki:
- 4 filety soli (dorsza, łososia, pstrąga lub innej ryby)
- szpinak liściasty (lub opakowanie szpinaku w sosie śmietanowym)
- 2 jajka
- śmietana
- czosnek
- mieszaka przyprawy do ryb
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brytfannę lub żaroodporną formę prostokątną wysmarować masłem. Rybę doprawić przyprawami, ułożyć filety w brytfannie. Świeży szpinak zblanszować, mrożone liście szpinaku z sosie śmietanowym rozmrozić na patelni i dusić ok.10-15 min aż sos zgęstnieje. Warstwę szpinaku położyć na rybie, polać mieszaniną jajek roztrzepanych ze śmietaną i doprawionych sola i pieprzem. Zapiekać ok. 20-30 min w piekarniku w 180-190 stopniach. Podawać z ryżem, pieczywem lub jako samodzielne danie.
Bardzo lubię rybę zapiekaną w ten sposób. Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze nigdy zapiekanki rybnej, aż wstyd się przyznać:) A słyszę tylko same pozytywy:) Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńLubię makaronowe zapiekanki ze szpinakiem, ale rybnej, tak jak Izka powyżej, jeszcze nie próbowałam :) Zapowiada się całkiem smacznie! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taka rybkę :)
OdpowiedzUsuńa czy mocno kaloryczna jest taka rybka? bo mam ochote ja zrobic jutro na obiad ale zaczynam odchudzanie wiec juz sama nie wiem:(
OdpowiedzUsuńIza, jeśli się odchudzasz, upiecz rybę w folii, ale też możesz zrobić taką zapiekankę, dodając do roztrzepanych jaj trochę śmietany 12%, zrezygnuj też z posypania zapiekanki żółtym serem. Taka zapiekanka nie jest bardzo kaloryczna,gdyż nie smażysz ryby na tłuszczu, więc myślę,że możesz sobie na nią pozwolić :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbrzmi przepysznie! choć osobiście dodałabym chyba jednak nieco mniej szpinaku naukajazdy
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW sumie wygląda bardzo apetycznie i aż mnie teraz naszło, aby zrobić coś właśnie z rybą na obiad. Jak już widziałam niedawno na stronie https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-ze-szpinakiem-z-feta-i-jajkiem-sadzonym/ to taki przepis na łososia moim zdaniem będzie doskonałym rozwiązaniem.
OdpowiedzUsuń