niedziela, 8 stycznia 2012

Najlepszy pieczony udziec z indyka

Pieczony udziec indyka do nasze rodzinne ulubione danie odświętne, przeważnie przygotowujemy je na obiad w drugi dzień świąt, na noworoczny obiad lub inne większe rodzinne spotkania. Jak większość pieczonych mięs "samo się robi" ;-) marynujemy, wstawiamy do piekarnika i ,w między czasie, możemy  zająć się przygotowywaniem dodatków, surówek lub deseru.


Składniki na (4-6 osób):
  • 3-4 udźce z indyka (średniej wielkości)
Marynata:
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • suszony majeranek
  • oliwa
  • 8-10 suszonych śliwek
Do dekoracji
  • brzoskwinie z puszki
  • żurawina lub borówka do mięs

Przygotowanie:
Udźce z indyka solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą, nacieramy suszonym majerankiem, okładamy pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy wodą i układamy  na wierzchu po 2 - 3 suszone śliwki i pieczemy ok. 2 godzin w 180-190 st. Możemy też mięso umieścić w specjalnym rękawie do pieczenia, szczelnie zawiązać i piec w brytfannie. Jak sprawdzić, czy już jest dobrze upieczony? Gdy mięso łatwo odchodzi od kości, wówczas jest idealny do jedzenia. Najlepiej smakuje bezpośrednio po upieczeniu, dlatego warto przygotować taką ilość, aby został zjedzony od razu.
Pieczonego indyka podaję z dodatkiem brzoskwiń w syropie z borówką lub żurawiną. Pychota! ;-)


3 komentarze:

  1. Z akcentem brzoskwiń i żurawiny wygląda jeszcze pyszniej !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda z tymi brzoskwiniami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tego dobre wino: może być bordoskie czerwone (ale lepszej jakości - wymaga tego szlachetność mięsa), może być włoskie Montepulciano - chodzi o to, aby miało zauważalne taniny. Może być węgierski Bikaver. Wyraziste czerwone wino świetnie komponuje się z dodatkami: śliwka, pieprz, majeranek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...