Szybki i rozgrzewający deser z jabłkami i dynią, idealny na chłodne wieczory ;-)
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1/2 kg dyni
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Na kruszonkę:
- 8 dag mąki pszennej razowej
- 8 dag płatków owsianych
- 10 dag cukru trzcinowego
- 12 dag masła roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- otarta skórka z cytryny (było w oryginalnym przepisie, ja nie dodałam)
Przygotowanie:
Jabłka umyć i pokroić na kawałki, dusić na małym ogniu. po chwili dodać pokrojoną w kostkę dynię. Ja użyłam zamrożonej (jeszcze z mojego 20 kg giganta :-), do jabłek wrzuciłam zamrożoną, bardzo szybko się udusiła. Delikatnie mieszamy i nie dusimy zbyt długo, żeby nie zrobiło się nam pure jabłkowo-dyniowe :-)
Sypkie składniki na kruszonkę: mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon mieszamy, następnie dodajemy masło i siekamy. Do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy (jednej lub kilku mniejszych) przekładamy jabłka, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. Pieczemy ok. 20 min.
Sypkie składniki na kruszonkę: mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon mieszamy, następnie dodajemy masło i siekamy. Do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy (jednej lub kilku mniejszych) przekładamy jabłka, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. Pieczemy ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz