środa, 1 lutego 2012

Polędwiczki wieprzowe - gulasz klasyczny



Długo się nie odzywałam, a wszystko to za sprawą wyjazdu na narty. Od 3 lat, odkąd dzieciaki są już do "ogarnięcia" jeździmy do malowniczej miejscowości Reith w Austrii,  Ale o tym już niebawem w kulinarnej relacji.  A tymczasem, coś w sam raz na siarczysty mróz - pożywny i sycący gulasz  z polędwiczek wieprzowych.




Składniki na 4 osoby:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • majeranek
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól do smaku
  • kilka łyżek mąki
Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy na dość cienkie plasterki, możemy je wcześniej natrzeć przyprawami i oliwą, ale niekoniecznie. Cebulę kroimy w paseczki  i podsmażamy na oliwie. Polędwiczki obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na patelni z cebulą. Usmażone przekładamy do teflonowego rondla, podlewany wrzącą wodą. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i ziarna pieprzu oraz 2 ząbki czosnku, oraz garść majeranku i sól do smaku. Dusimy  na małym ogniu ok. godziny, aż mięso będzie mięciutkie.


Tak przygotowany gulasz najlepiej smakuje z pęczakiem, kaszą jęczmienną lub kluskami oraz z surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami - mniam! ;-)
Po takim obiedzie żaden spacer na mrozie nam nie straszny! ;-)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie sycące potrawy :). Ostatnio kupiłem sobie na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle specjalny garnek z pokrywką, w którym można gotować jak i zapiekać potrawę. Gulasz zawsze po uduszeniu wstawiam do piekarnika na określony czas. Często w przepisach można spotkać się z takimi uwagami.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...