wtorek, 12 czerwca 2012

Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami



Prosty, ekspresowy i przepyszny deser idealny na czerwcowe popołudnia ... no i specjalnie na dzisiejszy mecz ... w barwach narodowych ... :-)



Wystarczy mieć:
  • 1 op. gotowych suchych blatów bezowych - 3 blaty
  • 1 kg truskawek
  • 1 dużą (podwójną) śmietanę kremówkę tortową 36% (ok. 400 ml)
  • 2-3 łyżki cukru
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • kilkanaście listków świeżej mięty lub melisy do dekoracji


Przygotowanie:

Ubić śmietanę na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny.  Nie należy dodawać zbyt dużo cukru, gdyż same bezy są już dość słodkie. Przełożyć blaty bezowe bitą śmietaną i truskawkami. Wierzch udekorować listkami świeżej mięty lub melisy. Podawać od razu po zrobieniu. Smakuje wspaniale ! ;-)
Można też własnoręcznie upiec bezę i wykonać Wykwintna beza Pavlowej :-) a zamiast truskawek dodać inne owoce sezonowe...



6 komentarzy:

  1. :-) dzięki! Twoje truskawkowe śniadanko również! Widzę, że już wszyscy ulegliśmy manii biało - czerwonego - truskawkowego - euro -szału ! :-)Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie słodkości! Tort jest bajeczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. lekki, delikatny i kremowy. do tego świeże owoce... jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super. Musi być smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...