Prosty, ekspresowy i przepyszny deser idealny na czerwcowe popołudnia ... no i specjalnie na dzisiejszy mecz ... w barwach narodowych ... :-)
Wystarczy mieć:
- 1 op. gotowych suchych blatów bezowych - 3 blaty
- 1 kg truskawek
- 1 dużą (podwójną) śmietanę kremówkę tortową 36% (ok. 400 ml)
- 2-3 łyżki cukru
- kilka łyżeczek soku z cytryny
- kilkanaście listków świeżej mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Ubić śmietanę na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Nie należy dodawać zbyt dużo cukru, gdyż same bezy są już dość słodkie. Przełożyć blaty bezowe bitą śmietaną i truskawkami. Wierzch udekorować listkami świeżej mięty lub melisy. Podawać od razu po zrobieniu. Smakuje wspaniale ! ;-)
Można też własnoręcznie upiec bezę i wykonać Wykwintna beza Pavlowej :-) a zamiast truskawek dodać inne owoce sezonowe...
:-) dzięki! Twoje truskawkowe śniadanko również! Widzę, że już wszyscy ulegliśmy manii biało - czerwonego - truskawkowego - euro -szału ! :-)Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńjaki rozkoszny
OdpowiedzUsuńJakie słodkości! Tort jest bajeczny! :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńlekki, delikatny i kremowy. do tego świeże owoce... jestem w niebie!
OdpowiedzUsuńWygląda super. Musi być smaczny! :)
OdpowiedzUsuń