Que viva Espana! ;-) po wygranej Hiszpanii na śniadanie proponuję lekko zmodyfikowaną wiosenną tortillę.
Składniki (na rodzinkę 2+2):
- 6-7 jaj wiejskich
- 1 mała cebulka
- kilka plasterków szynki
- garść zielonych szparagów
- 3-4 ziemniaki (u mnie tym razem brak)
- świeże zioła (pietruszka, koperek, szczypiorek)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przyznam, że początkowo, miała to być jajecznica ze szparagami .... ;-) bo za późno zaczęłam obgotowywać szparagi....a tak przynajmniej wyszło śniadanie rodem z Hiszpanii :-) Na patelni rozgrzałam łyżkę masła i łyżkę oleju z pestek winogron, w między czasie pokroiłam w plasterki cebulę, a szynkę w kostkę i w miseczce roztrzepałam jajka, dodałam sól, pieprz oraz świeże zioła. Szparagi opłukałam i odcięłam zdrewniałe końcówki. Miałam takie piękne, zgrabniutkie szparagi :-) Wrzuciłam na wrzątek i gotowałam ok 6-8 min w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni smażyła się już cebulka z szynką. Następne w kolejności należy dodać ziemniaki pokrojone w plastry (ja tym razem nie dodałam) i na końcu szparagi - smażyć na małym ogniu pod przykryciem , aż zetnie się warstwa wierzchnia. Następnie przykryć talerzem, odwrócić na drugą stronę i zsunąć z talerza na patelnię, aby dopiec drugą stronę. Pokroić ( w naszym przypadku na 4części i ... comer , comer, comer! :-) Que aproveche!
ciekawy pomysł na tortille :) dla sklepów
OdpowiedzUsuń