środa, 11 lipca 2012

Makaron Primavera ze szparagami i suszonymi pomidorami


Dziś na obiadokolację klimaty śródziemnomorskie - makaron z warzywami inspirowany książką i programem "Jedz i chudnij". A co gości na Waszych stołach w takie upały?



Składniki:
  • dowolny makaron np. tagliatele, kokardki lub penne
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • ok.30 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • ok. 30 dag .liści świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • bazylia, tymianek, zielona pietruszka
  • opcjonalnie odrobina parmezanu
Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 3 części i gotujemy w bulionie drobiowym ok 6-8 min, aż będą półmiękkie. Następnie hartujemy je w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek, cebulkę oraz pieczarki i czerwoną paprykę. Solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut, dodajemy zioła - bazylię, tymianek, pietruszkę, pokrojone liście świeżego szpinaku. Podlewamy odrobiną wody z gotującego się makaronu. Przykrywamy, aby całość się chwilę poddusiła. Na końcu dodajemy szparagi i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Łączymy z odcedzonym makaronem. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, świeżymi ziołami, opcjonalnie posypujemy parmezanem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Niech żyje kuchnia śródziemnomorska i makarony :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w upały każdego dnia sałatki w różnych wydaniach i makarony właśnie;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...