Dziś na obiadokolację klimaty śródziemnomorskie - makaron z warzywami inspirowany książką i programem "Jedz i chudnij". A co gości na Waszych stołach w takie upały?
Składniki:
- dowolny makaron np. tagliatele, kokardki lub penne
- 1 pęczek zielonych szparagów
- ok.30 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebulka
- ok. 30 dag .liści świeżego szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- bazylia, tymianek, zielona pietruszka
- opcjonalnie odrobina parmezanu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 3 części i gotujemy w bulionie drobiowym ok 6-8 min, aż będą półmiękkie. Następnie hartujemy je w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek, cebulkę oraz pieczarki i czerwoną paprykę. Solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut, dodajemy zioła - bazylię, tymianek, pietruszkę, pokrojone liście świeżego szpinaku. Podlewamy odrobiną wody z gotującego się makaronu. Przykrywamy, aby całość się chwilę poddusiła. Na końcu dodajemy szparagi i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Łączymy z odcedzonym makaronem. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, świeżymi ziołami, opcjonalnie posypujemy parmezanem. Smacznego!
Niech żyje kuchnia śródziemnomorska i makarony :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
U mnie w upały każdego dnia sałatki w różnych wydaniach i makarony właśnie;)
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuń