wtorek, 10 stycznia 2012

Makaron w sosie serowo-śmietanowym z brokułami



Powrót do pracy po dłuuugim świątecznym wypoczynku i godzinach spędzonych w kuchni ... czyli czas na szybkie dania ;-)
Przygotowanie: 10, no może 15 min.



Składniki:

  • makaron
  • brokuły
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • śmietana
  • kawałek sera pleśniowego (z przerostem niebieskiej pleśni), np. typu lazur
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente (w zależności od rodzaju od 8 do 12 min), brokuły wrzucamy na wrzątek - gotujemy 4 min. Na patelni rogrzewamy masło, wrzucamy przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku, solimy, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kilka łyżek śmietany i pokruszony ser pleśniowy. Mieszamy i dodajemy ugotowane brokuły. Na końcu do sosu dodajemy ugotowany makaron. Wszystko starannie mieszamy i zjadamy ze smakiem :-) mniam!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...