Kolejny pomysł na szybki makaron na lunch lub kolację. Zajrzyj do lodówki i sprawdź czy masz potrzebne składniki. Wystarczy mała cebulka, kilka plasterków szynki i garstka pieczarek oraz ugotowany wcześniej makaron. Wykorzystujemy resztki z lodówki i powstaje pyszne danie :-)
Składniki:
- makaron spaghetti ( lub inny)
- szynka
- pieczarki
- mała cebulka
- zielona pietruszka
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- oliwa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10-12 min al dente. Jednocześnie na patelni obok rozgrzewamy oliwę, i smażymy małą, posiekaną w kosteczkę lub paski cebulkę, solimy i pieprzymy. Po chwili dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy kilka minut i dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z szynką i pieczarkami, posypujemy zieloną pietruszką i bazylią, mieszamy i podajemy. To wersja light. Jeśli potrzebujemy przyjąć trochę więcej kalorii, możemy dodać śmietanę i /lub ser pleśniowy. Smacznego!
Makaron w wersji light to aktualnie coś dla mnie :) Super.
OdpowiedzUsuńLubie takie szybkie dania :)
OdpowiedzUsuńu mnie podobnie dzis tylko ze dodalam jeszcze smietany i duzo ziol do sosu :)