wtorek, 17 stycznia 2012

Szybkie spaghetti z szynką i pieczarkami




Kolejny pomysł na szybki makaron na lunch lub kolację.  Zajrzyj do lodówki i sprawdź czy masz potrzebne składniki. Wystarczy mała cebulka, kilka plasterków szynki i garstka pieczarek oraz ugotowany wcześniej makaron. Wykorzystujemy resztki z lodówki i powstaje pyszne danie :-)



Składniki:

  • makaron spaghetti ( lub inny)
  • szynka
  • pieczarki
  • mała cebulka
  • zielona pietruszka
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10-12 min al dente. Jednocześnie na patelni obok rozgrzewamy oliwę, i smażymy małą, posiekaną w kosteczkę lub paski cebulkę, solimy i pieprzymy. Po chwili dodajemy  pokrojone w plasterki  pieczarki. Smażymy kilka minut i  dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z szynką i pieczarkami, posypujemy zieloną pietruszką i bazylią, mieszamy  i podajemy.  To wersja light. Jeśli potrzebujemy przyjąć trochę więcej  kalorii, możemy dodać śmietanę i /lub ser pleśniowy. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Makaron w wersji light to aktualnie coś dla mnie :) Super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie szybkie dania :)
    u mnie podobnie dzis tylko ze dodalam jeszcze smietany i duzo ziol do sosu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...