Pyszne bananowe pankaces to idealna propozycja na niedzielne śniadanie. Można je podać z miodem lub syropem klonowym, do tego kubek gorącego kakao i ... hmm :-) - po tak smacznym poranku czeka nas zapewne wspaniały rodzinny dzień.
Składniki:
- 1-2 dojrzałe banany
- 1-1,5 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl mleka
- szczypta soli
- 1-2 jajka
- kilka kropli ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy)
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek, wrzucić do miski, dodać mleko i rozgniecionego widelcem banana - roztrzepać, dodawać stopniowo mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szczerze mówiąc, ja przeważnie robię pancakes trochę "na oko", więc proporcje, które podałam mogą być trochę przekłamane... Po prostu ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Ubijamy białka (oprószone solą) na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto formując nieduże placki, smażymy z obu stron na zloty kolor. Podajemy je klasycznie z cukrem pudrem, lub z syropem klonowym albo miodem.. dzieciaki je uwielbiają. Jeśli kilka z nich zostanie po śniadaniu, często moje pociechy podjadają je ukradkiem na zimno :-)
Ale smakowite placuszki!! Uwielbiam banany we wszelakiej formie! Mam w domu wszystkie składniki, więc kto wie... :>
OdpowiedzUsuńJakby tak ktoś mi zrobił na śniadanko takie placuszki...ach! :)
OdpowiedzUsuńwymarzone niedzielne śniadanie.
OdpowiedzUsuńidealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńbananowe pyszności :)
OdpowiedzUsuń