czwartek, 12 stycznia 2012

Leniwe z serem - smak dzieciństwa



Leniwe z serem polane bułeczką z masełkiem lub śmietaną z cukrem - ech,  smak dzieciństwa ;-) Dziś moje dzieciaki zajadają się tym prostym daniem, więc, aby przysmak ten przerwał kolejne pokolenia, podaję sprawdzony przepis. ;-)



Składniki:
  • ok. 500g sera białego twarogowego
  • ok. 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 spore ugotowane ziemniaki (lub reszta pure ziemniaczanego  z obiadu)
  • 2 jajka
  • sól

Do dekoracji:

  • bułka tarta podsmażona na maśle
  • śmietana 
  • cukier

Przygotowanie:
W misce rozgniatam ser widelcem razem z jajkami na gładką masę, dodaję mąkę i przepuszczone przez praskę ziemniaki i wyrabiam ciasto. Można nie dodawać gotowanych ziemniaków, też będą smaczne (ale jednak, gdy macie taką możliwość - dodajcie!). Ciasto dzielę na 2-3 części, na stolnicy oprószonej mąką z ciasta formuję wałki, kroję pod skosem na ok. 3 cm kawałki i wrzucam na osolony wrzątek. Gotuję kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię, wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam bułką tartą z masełkiem lub śmietaną, posypuję cukrem i zjadam ze smakiem ;-) mniam, pychota!


3 komentarze:

  1. Szczerze mówiąc nie pamiętam, żebym jadła takie danie często w dzieciństwie, ale jak teraz na nie patrzę, to mam ochotę to nadrobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W dzieciństwie też nie jadłam tego zbyt często, ale smak pamiętam, kojarzy mi się z barem mlecznym na Kruczej lub tym słynnym przy krakowskim rynku, no i PRL-em. ;-)Dziś często robię leniwe dzieciakom jako szybką kolację na słodko.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...