Leniwe z serem polane bułeczką z masełkiem lub śmietaną z cukrem - ech, smak dzieciństwa ;-) Dziś moje dzieciaki zajadają się tym prostym daniem, więc, aby przysmak ten przerwał kolejne pokolenia, podaję sprawdzony przepis. ;-)
Składniki:
- ok. 500g sera białego twarogowego
- ok. 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 spore ugotowane ziemniaki (lub reszta pure ziemniaczanego z obiadu)
- 2 jajka
- sól
Do dekoracji:
- bułka tarta podsmażona na maśle
- śmietana
- cukier
Przygotowanie:
W misce rozgniatam ser widelcem razem z jajkami na gładką masę, dodaję mąkę i przepuszczone przez praskę ziemniaki i wyrabiam ciasto. Można nie dodawać gotowanych ziemniaków, też będą smaczne (ale jednak, gdy macie taką możliwość - dodajcie!). Ciasto dzielę na 2-3 części, na stolnicy oprószonej mąką z ciasta formuję wałki, kroję pod skosem na ok. 3 cm kawałki i wrzucam na osolony wrzątek. Gotuję kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię, wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam bułką tartą z masełkiem lub śmietaną, posypuję cukrem i zjadam ze smakiem ;-) mniam, pychota!
Apetyczne...prawda? ;-)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie pamiętam, żebym jadła takie danie często w dzieciństwie, ale jak teraz na nie patrzę, to mam ochotę to nadrobić! :D
OdpowiedzUsuńW dzieciństwie też nie jadłam tego zbyt często, ale smak pamiętam, kojarzy mi się z barem mlecznym na Kruczej lub tym słynnym przy krakowskim rynku, no i PRL-em. ;-)Dziś często robię leniwe dzieciakom jako szybką kolację na słodko.
OdpowiedzUsuń