środa, 19 października 2011

Razowe crumble z malinami i borówką


Latem tego roku po prostu zakochałam się w crumble, to jedno z nielicznych ciast, które od razu wpisało się w moją nową - zdrową dietę  ;-) bo ja niestety nie umiem żyć bez odrobiny słodkości ...



a inspirację znalazłam w lipcowym nr miesięcznika "Lubię gotować" z serii "Poradnik domowy poleca" - to mała gazetka, co miesiąc opisująca przepisy tematyczne, tym razem były to "Ciasta z owocami". Kupuję ją od wielu lat i skrzętnie kolekcjonuję każdy numer ;-)


Składniki:

  • 30g malin
  • 30g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Kruszonka:

  • 8 dag mąki pszennej razowej
  • 8 dag płatków owsianych
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 12 dag masła roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • otarta skórka z cytryny (było w oryginalnym przepisie, ja nie dodałam)

Sypkie składniki wymieszać: mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon, następnie dodać masło i posiekać.

Na ciasto:

  • 35 g mąki pszennej razowej (u mnie żytnia)
  • 20 dag- 3/4 kostki masła roślinnego
  • 5 dag brązowego cukru
  • 2 jaja 
  • sól

Powyższe składniki włożyć do miski i zmiksować, ja ugniatam jak kruche. Ciasto przełożyć do formy, jak piekłam w okrągłej formie do tarty, w przepisie oryginalnym zalecano formę o wymiarach 23 x 23 cm.
Formę nasmarować masłem,  obsypać płatkami owsianymi (od pewnego czasu w ogóle nie używam już bułki tartej), włożyć ciasto, obsypać mąką kukurydzianą, ułożyć owoce i obsypać owsianą kruszonką.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st i piec kolejne 15 min do zarumienienia.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z kulką lodów bakaliowych...hmm mniam :-)
...które niestety już są wbrew mojej diecie...buuu ;-/ ale zasady są po to by je czasem łamać  ... dla przyjemności :-)





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...