poniedziałek, 24 października 2011

Najprostsze ciastka francuskie ze śliwkami



Najprostsze, najpyszniejsze i najszybsze  w wykonaniu ciastka.

Wystarczy mieć gotowe ciasto francuskie i ... śliwki ... :-)



Z ciasta wykroić prostokąty, ułożyć śliwki pokrojone na ćwiarteczki, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. piec ok 15-18 min.

lukier:
1/2 szkl. cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
3-4 łyżeczki ciepłej wody
dokładnie wymieszać, powinien być dość gęsty, w razie czego dolać wody lub dosypać cukru gdy będzie za rzadki. Lepiej dać mniej wody na początku i potem stopniowo dodawać w razie potrzeby.

Gdy trochę ostygną polać lukrem i ... zjeść :-) doskonale smakują jeszcze ciepłe...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...