Sałatkę z tuńczykiem często robię do pracy na drugie śniadanie. Jest też idealna na świąteczne śniadanie lub szybką kolację.
Często zamiast ciemnych oliwek używam zielonych z anchovy - najlepsze są hiszpańskie Fragata, kupuję je od lat, są po prostu przepyszne, do tej sałatki jak i do Caprese.
Składniki:
- sałata (różne rodzaje, lub to co jest "pod ręką")
- 1- 2 pomidory (lub pomidorki koktajlowe)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własny w dużych kawałkach
- 2 jajka na twardo
- 1 puszka zielonych oliwek z anchovy (mogą być czarne, wg uznania)
- oliwa
- przyprawy (suszona bazylia, oregano lub mieszanka do sałatek)
- ocet balsamiczny (u mnie włoski gotowy sos octowy z octem balsamicznym i zagęszczonym sokiem cytrynowym)
Rozkładam wszystkie składniki na sałacie, skrapiam oliwą i posypuje przyprawami, na końcu polewam sosem "Crema a base di aceto balsamico di modena"
W wersji wieczorowej na imprezę dodaję rukolę, ziemniaki i zieloną fasolkę szparagową, pomidorki koktailowe i jajka przepiórcze - wygląda to na prawdę uroczo :-) i świetnie smakuje :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz