środa, 26 października 2011
Tarta z dynią, szynką i porem
Uczta dyniowa cz. III
Delikatna i kolorowa tarta z dynią, szynką i porem to idealna alternatywa na ciepłą przystawkę lub lekką kolację.
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
1 szklanka upieczonej dyni
2 pory
15-20 dag szynki
ser pleśniowy typu lazur lub feta
3 jajka
łyżka śmietany
sól, pieprz, oregano i bazylia
Prostokątną foremkę nasmarować tłuszczem ułożyć ciasto francuskie i zapiekać przez ok 10-15 min w temp. 190 st. Pora zblanszować w osolonej wodzie, upieczoną wcześniej dynię (osolona i skropiona oliwą - 30-40 min w piekarniku w 190 st) i szynkę pokroić w kwadraty. Na podpieczone ciasto ułożyć dynię, pora, szynkę , zalać rozbełtanymi jajkami z przyprawami, posypać serem pleśniowym lub fetą. Zapiekać 20 min w piekarniku w 190-200 st. Podawać od razu po upieczeniu ... rozpływa się w ustach :-)
Smacznego! ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz