sobota, 15 października 2011

Ekspresowa sałatka z rukolą i szynką parmeńską



Uwielbiam tą sałatkę ... smakiem przywodzi wspomnienie upalnego weekendu w Barcelonie, ...jest idealna na lekką kolację we dwoje lub przekąskę na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Dziś podam wersję ekspresową, świetnie się sprawdza, gdy  mamy niespodziewanych gości.



Składniki:
- brzoskwinie - 1 puszka, w sezonie lepiej użyć świeżych owoców
- świeża rukola
- 1 duża kulka mozzarelli, lub 1 op.mozzarelli w kulkach
- 1 op. szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 1/2 melona (najlepiej galia)
sos:
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz

Wszystkie składniki najlepiej rozłożyć na dużym talerzu, najpierw brzoskwinie, pokrojone w półksiężyce, posypać świeżymi listkami rukoli,  plasterki szynki parmeńskiej zawinąć w małe rozetki, w środek poukładać kulki mozzarelli , z melona wykroić kulki i porozkładać bezładnie na rukoli.
Następnie w kubeczku dokładnie wymieszać składniki sosu: ocet balsamiczny, oliwę, miód, sól i pieprz. Sałatkę polać sosem i podać na stół......do kieliszków nalać czerwone półsłodkie wino i delektować się smakiem ...;)

1 komentarz:

  1. Ja także uwielbiam takie sałatki. Owoce z szynka parmeńska...pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...