I znów zupełnym
przypadkiem - wykorzystując tzw. "to co zostało w lodówce po
Świętach" udało mi się stworzyć przepyszny i super szybki sposób
na makaron - Tagliatelle w sosie serowo-pomidorowym z podsmażoną podsuszaną
kiełbasą - może być
pikantne chorizo lub kabanos. Kremowy delikatny sos plus mięsny dodatek, który
- nadaje daniu pikanterii i męskiego charrrakteru! ;-) Pyyycha!
Składniki:
- 1 op. makaronu - u
mnie tagliatelle
- 1 puszka pomidorów
bez skórki
- 1 łyżka kremowego
serka typu (Almette lub Mascarpone)
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- garść listów
świeżej bazylii
- sól, pieprz oraz
inne włoskie zioła do smaku
Przygotowanie:
Gotuję makaron w
osolonej wodzie, i w między czasie robię sos - na dużej
patelni rozgrzewam oliwę, dodaję ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i
posiekaną w kostkę cebulkę - chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory krojone z
puszki, szczyptę cukru
i dusimy kilka minut aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy łyżkę
kremowego serka, mieszamy i przyprawiamy świeżo posiekaną bazylią i innymi
przyprawami. Na końcu - do sosu dodajemy ugotowany makaron, e voila! - kolacja
gotowa - przekładamy na talerze, dekorujemy świeżą bazylią i tartym serem np.
typu Parmezan i dajemy dzieciakom ...
W wersji męskiej podsmażam na patelni
pokrojone chorizo, kabanosa lub inną podsuszaną kiełbasę aż
wytopi się tłuszcz i będzie chrupiąca, i dodaję do
makaronu z sosem.
Smacznego! ;-)
bardzo doceniam niewyrzucanie jedzenia. potrawa pychotka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam chorizo. Do tej pory nie łączyłam z makaronem. Super pomysł!
OdpowiedzUsuńPochwalam idee niemarnowania jedzenia, twoj makaron byl na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuń