sobota, 14 kwietnia 2012

Tagliatelle w sosie serowo-pomidorowym z chorizo


I znów zupełnym przypadkiem - wykorzystując tzw. "to co zostało w lodówce po Świętach" udało mi się stworzyć przepyszny i super szybki sposób na makaron - Tagliatelle w sosie serowo-pomidorowym z podsmażoną podsuszaną kiełbasą - może być pikantne chorizo lub kabanos. Kremowy delikatny sos plus mięsny dodatek, który - nadaje daniu pikanterii i męskiego charrrakteru! ;-) Pyyycha! 


Składniki:
  • 1 op. makaronu - u mnie tagliatelle
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka kremowego serka typu (Almette lub Mascarpone)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść listów świeżej bazylii
  • sól, pieprz oraz inne włoskie zioła do smaku

Przygotowanie: 
Gotuję makaron w osolonej wodzie, i w między czasie robię sos - na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i posiekaną w kostkę cebulkę - chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory krojone z puszki, szczyptę cukru i dusimy kilka minut aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy łyżkę kremowego serka, mieszamy i przyprawiamy świeżo posiekaną bazylią i innymi przyprawami. Na końcu - do sosu dodajemy ugotowany makaron, e voila! - kolacja gotowa - przekładamy na talerze, dekorujemy świeżą bazylią i tartym serem np. typu Parmezan i dajemy dzieciakom ...
W wersji męskiej podsmażam na patelni pokrojone chorizo, kabanosa  lub inną podsuszaną kiełbasę aż wytopi się tłuszcz i będzie chrupiąca, i dodaję do makaronu z sosem.
Smacznego! ;-)

3 komentarze:

  1. bardzo doceniam niewyrzucanie jedzenia. potrawa pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chorizo. Do tej pory nie łączyłam z makaronem. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pochwalam idee niemarnowania jedzenia, twoj makaron byl na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...