Mazurki na kruchym spodzie to nic trudnego. Mój ulubiony to mazurek kajmakowy z bakaliami ...ech co za smak :-) przepis na specjalne życzenie moje siostry Ani ;-)
Ciasto pół kruche - przepis podstawowy:
- 2 szkl maki (ok. 400g)
- 3/4 kostki masła roślinnego (ok. 200 g)
- 4 żółtka
- 1/2 szkl cukru ( ok. 100 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu waniliowego, lub cukier z prawdziwa wanilią
Z tej ilości ciasta wychodzi jeden duży mazurek lub kilka mniejszych.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W środku robię zagłębienie i wbijam w nie żółtka i miękkie masło. Składniki kroję nożem, następnie ugniatam ciasto i odstawiam na ok. 30 min do lodówki. Często robię więcej ciasta i wkładam do lodówki lub zamrażarki. Bardzo się przydaje gdy mamy niespodziewanych gości. Następnie rozwałkowuję część ciasta na okrągły lub prostokątny placek ( w zależności, od formy w jakiej będę piec) i przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki. dociskam ciasto palcami i nakłuwam widelcem w kilkunastu miejscach. Piekę ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Masa kajmakowa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1/3 kostki masła
Puszkę wstawić do wysokiego garnka, zalać całkowicie wodą i gotować przez 3 godz. na małym ogniu. Ostudzoną masą połączyć z masłem, posmarować spód i udekorować bakaliami.
Można użyć też gotowej masy kajmakowej z puszki (wg mnie najlepsza jest z SM Gostyń - to po prostu ugotowane mleko skondensowane - bez żadnych chemicznych dodatków - Polecam!)
1/3 kostki masła
Puszkę wstawić do wysokiego garnka, zalać całkowicie wodą i gotować przez 3 godz. na małym ogniu. Ostudzoną masą połączyć z masłem, posmarować spód i udekorować bakaliami.
Można użyć też gotowej masy kajmakowej z puszki (wg mnie najlepsza jest z SM Gostyń - to po prostu ugotowane mleko skondensowane - bez żadnych chemicznych dodatków - Polecam!)
lub
Masa krówkowa:
0,5 kg krówek mlecznych np z Milanówka,
1/2 szklanki mleka
1- 2 łyżki masła
Krówki połamać na kawałki i gotować kilka godzin w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia się, dodać mleko i masło, ciągle gotować na małym ogniu czasem mieszając. Po ostudzeniu, rozsmarować masę i udekorować orzechami (ja lubię nerkowce lub orzechy pistacjowe), migdałami i suszonymi i kandyzowanymi owocami (rodzynki, żurawina i in.).
Masa krówkowa:
0,5 kg krówek mlecznych np z Milanówka,
1/2 szklanki mleka
1- 2 łyżki masła
Krówki połamać na kawałki i gotować kilka godzin w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia się, dodać mleko i masło, ciągle gotować na małym ogniu czasem mieszając. Po ostudzeniu, rozsmarować masę i udekorować orzechami (ja lubię nerkowce lub orzechy pistacjowe), migdałami i suszonymi i kandyzowanymi owocami (rodzynki, żurawina i in.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz