sobota, 21 kwietnia 2012

Mazurek kajmakowy lub krówkowy ;-)


Mazurki na kruchym spodzie to nic trudnego. Mój ulubiony to mazurek kajmakowy z bakaliami ...ech co za smak :-) przepis na specjalne życzenie moje siostry Ani ;-)



Ciasto pół kruche - przepis podstawowy:
  • 2 szkl maki (ok. 400g)
  • 3/4 kostki masła roślinnego (ok. 200 g)
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru ( ok. 100 g)
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego, lub cukier z prawdziwa wanilią
Z tej ilości ciasta wychodzi jeden duży mazurek lub kilka mniejszych.

Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W środku robię zagłębienie i wbijam w nie żółtka i miękkie masło. Składniki kroję nożem, następnie ugniatam ciasto i odstawiam na ok. 30 min do lodówki. Często robię więcej ciasta i wkładam do lodówki lub zamrażarki. Bardzo się przydaje gdy mamy niespodziewanych gości. Następnie rozwałkowuję część ciasta na okrągły lub prostokątny placek ( w zależności, od formy w jakiej będę piec) i przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki. dociskam ciasto palcami i nakłuwam widelcem w kilkunastu miejscach. Piekę ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Masa kajmakowa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1/3 kostki masła

Puszkę wstawić do wysokiego garnka, zalać całkowicie wodą i gotować przez 3 godz. na małym ogniu. Ostudzoną masą połączyć z masłem, posmarować spód i udekorować bakaliami.

Można użyć też gotowej masy kajmakowej z puszki (wg mnie najlepsza jest z SM Gostyń - to po prostu ugotowane mleko skondensowane - bez żadnych chemicznych dodatków - Polecam!)

lub

Masa krówkowa:
0,5 kg krówek mlecznych np z Milanówka,
1/2 szklanki  mleka
1- 2 łyżki masła

Krówki połamać na kawałki i gotować kilka godzin w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia się, dodać mleko i masło, ciągle gotować na małym ogniu czasem mieszając. Po ostudzeniu, rozsmarować masę i udekorować orzechami (ja lubię nerkowce lub orzechy pistacjowe), migdałami i suszonymi i kandyzowanymi owocami (rodzynki, żurawina i in.).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...