środa, 9 maja 2012

Orzeźwiająca lemoniada



Jak sobie radziliście z upałami w pierwszy majowy weekend? Temperatury były prawdziwie letnie, nie powstydziłaby się ich ani Hiszpania ani inne kraje basenu Morza Śródziemnego. Tak skutecznie odpoczywałam w weekend od komputera, że dopiero dziś zasiadam i w najbliższych dniach zdradzę Wam kilka przepisów na weekendowe majówkowe przysmaki, którymi się zajadaliśmy ;-)
Zacznę od lemoniady, którą zawsze przyrządzamy w domu w gorące dni, bo najlepiej gasi pragnienie.



Lemoniada - składniki podstawowe:

  • 1-2 cytryny
  • woda
  • 2 łyżkami cukru trzcinowego
  • kostki lodu
  • ew. listki świeżej mięty do dekoracji
Cytryny dokładnie umyć i pokroić w plastry, a następnie przekroić je na pół. Włożyć na dno dzbanka posypać 2 płaskimi łyżkami cukru trzcinowego i kilkoma listkami świeżej mięty ( ale niekoniecznie, ja tym razem nie miałam). Wycisnąć sok specjalnym tłuczkiem do mojito. Dolać wodę i kostki lodu, wymieszać i ... gasić pragnienie :-)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...