piątek, 11 maja 2012

Śniadaniowe muffinki bananowo - owsiankowe



Od pewnego czasu jestem fanką muffinek z dojrzałych lub wręcz przejrzałych bananów. Zmieniam tylko dodatki :-)  Przepis podstawowy pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo" na "Babeczki (muffinki) bananowe". Tym razem dodatkiem są płatki owsiane i rodzynki.


Składniki na ok. 12 muffinek:
  • 2 bardzo dojrzałe banany (brązowa skórka, nie nadające się już za bardzo do  jedzenia)
  • 125 ml (ok. 1./2 szkl) oleju roślinnego 
  • 2 jajka
  • 250 g (1 szkl) mąki 
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok.1/2 szkl płatków owsianych
  • garść rodzynek 
  • wiórki kokosowe do ozdoby 

Przygotowanie:
Banana rozgniatam widelcem na gładką masę, dodaję cynamon i odstawiam na bok. Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewam olej i jajka i razem je roztrzepuję. Mieszaninę wlewam do miski z suchymi składnikami, mieszam i dodaję mus z banana z cynamonem i ponownie mieszam. Przekładam masę do foremek i posypuję wiórkami kokosowymi. Piekę 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 190-200 st.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...