Od pewnego czasu jestem fanką muffinek z dojrzałych lub wręcz przejrzałych bananów. Zmieniam tylko dodatki :-) Przepis podstawowy pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo" na "Babeczki (muffinki) bananowe". Tym razem dodatkiem są płatki owsiane i rodzynki.
Składniki na ok. 12 muffinek:
- 2 bardzo dojrzałe banany (brązowa skórka, nie nadające się już za bardzo do jedzenia)
- 125 ml (ok. 1./2 szkl) oleju roślinnego
- 2 jajka
- 250 g (1 szkl) mąki
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok.1/2 szkl płatków owsianych
- garść rodzynek
- wiórki kokosowe do ozdoby
Banana rozgniatam widelcem na gładką masę, dodaję cynamon i odstawiam na bok. Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewam olej i jajka i razem je roztrzepuję. Mieszaninę wlewam do miski z suchymi składnikami, mieszam i dodaję mus z banana z cynamonem i ponownie mieszam. Przekładam masę do foremek i posypuję wiórkami kokosowymi. Piekę 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 190-200 st.
O tak, na śniadanie (i nie tylko) idealne;)
OdpowiedzUsuńSmakowite! Porywam jedną, dwie;)
OdpowiedzUsuń