piątek, 11 maja 2012

Szarlotka na cytrynowym spodzie


Szarlotka, my love :-) - podaję przepis, który się genialnie sprawdza, nie tylko z jabłkami. Z tych proporcji często robię ciasto "na zapas" i chowam do zamrażarki, aby potem szybciutko coś z niego upiec. Od pewnego czasu do ciasta dodaję otartą skórkę  i sok z cytryny, dzięki temu kruchy spód  świeżo pachnie i bardzo fajnie komponuje się ze słodkim nadzieniem jabłkowym.


Ciasto pół kruche - przepis podstawowy:
  • 2 szkl mąki (ok. 400g)
  • 3/4 kostki masła roślinnego (ok. 200 g)
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru (ok. 100 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego, lub cukier z prawdziwa wanilią
  • otarta skórka  z cytryny
  • odrobinę soku z cytryny
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • ok. 1-1,5 kg jabłek, najlepiej szara lub złota reneta
  • cynamon
  • odrobina cukru trzcinowego
Przygotowanie:

Jabłka obieram i  kroję na kawałki, duszę w garnku mieszając od czasu do czasu, gdy zmiękną dodaję cukier  i cynamon.  Następnie wyrabiam ciasto: do miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W środku robię zagłębienie i wbijam w nie żółtka ( które solę) i miękkie masło, na drobnej tarce trę skórkę z cytryny. Składniki kroję nożem, następnie ugniatam ciasto i odstawiam na ok. 30 min do lodówki. Często robię podwójną porcję i wkładam do zamrażarki "na zaś" ;-). Bardzo się przydaje gdy mamy niespodziewanych gości. Następnie rozwałkowuję część ciasta na okrągły  placek  i przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki. Foremkę obsypuję bułką tarta lub płatkami owsianymi. Dociskam ciasto palcami i nakłuwam widelcem w kilkunastu miejscach, aby uszło powietrze. Piekę ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. Upieczony spód obsypuję mąką kukurydzianą lub bułką tartą, aby nie nasiąknął sokiem z owoców, nakładam jabłka ,a na wierzchu trę na grubych oczkach resztę ciasta, tak aby  wszystko przykryło. Piekę kolejne 15- 20 minut, aż kruszonka się zarumieni na złocisty kolor.


W mojej rodzinie uwielbiamy wprost szarlotkę podaną na gorąco z lodami śmietankowymi :-)
niebawem więcej odmian kruchego z jabłkami ...;-)


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...