Ryby najbardziej smakują mi z pieca lub grilla. Dziś kolejna propozycja na dietetyczne i pyszne danie z rybą w roli głównej.
Składniki (na 4 osoby):
- 2 filety pstrąga
- ok. 0,5 kg ziemniaków
- 1-2 papryki czerwone
- świeży tymianek
- garść świeżego rozmarynu
- sól morska
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- przyprawa do ziemniaków
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Filety pstrąg umyj i przekrój na pół i obsyp świeżo mielonym pieprzem, solą, tymiankiem i rozmarynem. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie talarki, obsyp przyprawą do ziemniaków, świeżym tymiankiem i wymieszaj z łyżką oliwy. Paprykę czerwoną umyj i pokrój w paseczki. Piekarnik rozgrzej do 180 st, blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, który posmaruj 1-2 łyżkami oliwy. Następnie ułóż na blasze filety, rozsyp talarki z ziemniaków, na końcu rozłóż paski z papryki. Posyp jeszcze raz wszystko rozmarynem i tymiankiem i piecz w piekarniku ok. 30 min, aż ziemniaki się zarumienią. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Pyszne i lekkie danie - idealne na letni obiad lub kolację. Polecam! ;-)
Małokaloryczne, zdrowe i smaczne, czego chcieć więcej;)
OdpowiedzUsuń