poniedziałek, 28 maja 2012

Pstrąg pieczony z ziemniakami, papryką i rozmarynem



Ryby najbardziej smakują mi z pieca lub grilla. Dziś kolejna propozycja na dietetyczne i pyszne danie z rybą w roli głównej.



Składniki (na 4 osoby):

  • 2 filety pstrąga
  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • 1-2 papryki czerwone
  • świeży tymianek
  • garść świeżego rozmarynu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • przyprawa do ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron

Przygotowanie:
Filety pstrąg umyj i przekrój na pół i obsyp świeżo mielonym pieprzem, solą, tymiankiem i rozmarynem. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie talarki, obsyp przyprawą do ziemniaków, świeżym tymiankiem i wymieszaj z łyżką oliwy. Paprykę czerwoną umyj i pokrój w paseczki. Piekarnik rozgrzej do 180 st,  blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, który posmaruj 1-2 łyżkami oliwy. Następnie ułóż na blasze filety, rozsyp talarki z ziemniaków, na końcu rozłóż paski z papryki. Posyp jeszcze raz wszystko rozmarynem i tymiankiem i piecz w piekarniku ok. 30 min, aż ziemniaki się zarumienią. Podawaj od razu  po wyjęciu z piekarnika. Pyszne i lekkie danie - idealne na letni obiad lub kolację. Polecam! ;-)




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...