czwartek, 17 maja 2012

Banany pieczone w rumie



Pieczone banany można przyrządzić na grillu lub też w piekarniku. Podawać najlepiej z lodami śmietankowymi lub bakaliowymi.


Składniki:
  • banany
  • rum
  • cukier trzcinowy
Banany pieczemy lub grillujemy w całości ze skórką. Zanim jednak banan trafi do piekarnika, przygotowujemy folię aluminiową -  nacinamy skórkę banana wzdłuż wewnętrznej części, "Otwieramy" delikatnie skórkę i do środka banana wsypujemy 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego, następnie polewamy odrobiną rumu. Trzymamy banana, tak aby rum się nie wylał, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do prostokątnej foremki lub na tacce do grillowania opierając o brzeg.



Pieczemy ok. 20 -30 min na grillu lub w piekarniku, w 180 stopniach.

Najlepiej smakują podane z lodami i polane "sosikiem" z rumu i cukru trzcinowego, który tworzy się po upieczeniu... istne rozkosze podniebienia :-)  można je wyjadać łyżką ze skórki lub wyjąć do miseczki i podać z lodami. Polecam! spróbujcie koniecznie!


1 komentarz:

  1. Zazwyczaj piekę je z czekoladą. Z rumem muszą obłędnie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...