Pieczone banany można przyrządzić na grillu lub też w piekarniku. Podawać najlepiej z lodami śmietankowymi lub bakaliowymi.
Składniki:
- banany
- rum
- cukier trzcinowy
Banany pieczemy lub grillujemy w całości ze skórką. Zanim jednak banan trafi do piekarnika, przygotowujemy folię aluminiową - nacinamy skórkę banana wzdłuż wewnętrznej części, "Otwieramy" delikatnie skórkę i do środka banana wsypujemy 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego, następnie polewamy odrobiną rumu. Trzymamy banana, tak aby rum się nie wylał, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do prostokątnej foremki lub na tacce do grillowania opierając o brzeg.
Pieczemy ok. 20 -30 min na grillu lub w piekarniku, w 180 stopniach.
Zazwyczaj piekę je z czekoladą. Z rumem muszą obłędnie pachnieć!
OdpowiedzUsuń